Briti ettevõtte Maplecroft tehtud analüüsi kohaselt toodetakse Austraalias inimese kohta 20,58 tonni süsihappegaasi aastas, mis on umbes neli protsenti kõrgem USA samast näitajast. Selle tasemega on Austraalia 185 võrreldud riigi hulgas esikohal, vahendab Novaator PhysOrg’i uudist.

Viie suurima reostaja hulka kuulusid veel Kanada, Holland ja Saudi Araabia. See tabel võtab aga arvesse elanike arvu. Koguhulgas jääb suurimaks kasvuhoonegaaside tootjaks siiski Hiina, kellele järgneb USA. Hiina ja India süsinikdioksiidi tootmine inimese kohta on vaid vastavalt 4,5 ja 1,16 tonni, mis on suures vastuolus nende riikide muude reostamistaset peegeldavate näitajatega.

“Austraalias on süsihappegaasi tootmine inimese kohta viis korda suurem kui Hiinas, kuid Hiina toodab kokku üle 20 korra rohkem süsinikdioksiidi kui Austraalia. Hiina elanikkond on lihtsalt nii suur,” ütleb Austraalia Adelaide ülikooli professor Barry Brook.

„Numbritega võib nii lõputult mängida, kuid lõppkokkuvõttes on oluline vaid ülemaailme süsihappegaasi kogutootmine. Kui inimkond ei suuda leida kasvuhoonegaaside tootmise probleemile töötavat lahendust, pole mingit kasu riikide omavahelisest norimisest, kes selle õnnetuse eest rohkem vastutab.”

Aruanne koostati detsembris Kopenhaagenis toimuva ÜRO kohtumise eel, mille eesmärgiks on saavutada uus kliimakokkulepe.

Austraalia suurus ja isolatsioon põhjustavad nii kaupadele kui ka inimestele suuri transpordikulusid. Aastaks 2020 plaanitakse Austraalias vähendada kasvuhoonegaaside tootmist 25 protsendi võrra võrreldes 2000. aasta tasemega.