Kell kuus varahommikul rõkkas saare liiklusvõrk sireenidest ning politsei kamandas kogu elanikkonna paremalt teepoolelt vasakule ümber. Kohalik valitsus ei usu, et taoline otsus oleks ekstsentriline ning tooks endaga kaasa kaose.

Et asjad libedamalt läheks, kuulutati välja ka kaks vaba päeva, mil inimesed uue korraga harjuda saavad. Kolmeks päevaks keelati ka alkoholi müük, et võimalike liiklusõnnetuste arv minimeerida, vahendas BBC.

Vaikselt see operatsioon Vaikse ookeani saarestikus siiski ei läinud. Samoa vabariigi suurima saare Savai'i ühes külas blokeerisid kohalikud elanikud tee mitmeks tunniks, ent lasid päeva lõpuks siiski liikluse uues vaimus voolama.

Absurdsena näiva ettevõtmise tuumaks oli lõpetada saarestikuriigi sõltuvus USAst imporditavast kallist masinapargist. Nüüd oodatakse uut kasutatud ja hoopis soodsama hinnaga ning parempoolse rooliga autode sissetoomise lainet Uus-Meremaalt ja Austraaliast.

Ameeriklased peavad muidugi oma maha müüdud masinatele taas järele tulema ja need minema vedama. Täielik ümberorienteerumine võtab kindlasti aastaid aega. Videot hämarast hommikutunnist vaata siin.