Nüüd on teadlased avastanud olulised erinevused nende inimeste kehalõhnas, keda putukad meelsamini ründavad, võrreldes nendega, kes paistavad putukate suhtes immuunsed olevat — nimelt on nende higis vähem puuviljalõhnalisi ühendeid, vahendab Daily Telegraph.

Uurijad avastasid, et need aromaatsed ühendid, nn ketoonid, peletavad sääski. Inimesi, kelle organismi ketoonidetase on kõrge, söövad sääsed tõenäoliselt vähem.

“Sääsed suudavad hoomata laia valikut eri kemikaale ja signaale, mis aitavad neil tuvastada objekte näiteks inimestena,” ütleb Ühendkuningriikides asuva Rothamstedi uurimisinstituudi teadur James Logan.

Paistab, et kõrge ketoonidetase petab putukad ära, nii et nood ei pea taoliste ühendite järele lõhnavat olendit inimeseks. Pole ka välistatud, et antud kemikaalid kannavad sõnumit neid eritava isiku kohta, mis muudab nad sääskedele ebahuvitavaks.”

Aberdeeni ülikoolis analüüsis Logan koostöös kolleegidega selliste katsealuste kehalõhnu, kes leiti sääskede suhtes immuunsed olevat, ning võrdes neid putukaid ligi meelitavate inimeste kehalõhnadega.

Vabatahtlikud katsealused allutati rangele dieedile, neile keelati alkoholi joomine ning lõhnaõlide ja desodorantide kasutamine, et lisaained ei rikuks neilt kogutud loomulikke kehalõhnasid.

Välja selgitati viis sääski tõhusalt peletavat ketooni. Pärast kemikaalide pihustamist nende vabatahtlike ihule, kes varem sääskedele magnetitena mõjusid, kaotasid kahetiivalised nende vastu huvi.

Koostöös ühe äriettevõttega tegeleb Logan nüüd läägelt magusate puuviljade ja küünelakieemaldaja järele lõhnavate ketoonide kombineerimisega looduslikuks putukatõrjevahendiks.