Teistel suitsetajatel oli vastupidine probleem: enneaegsete seemnepursete määr osutus neil kolm korda suuremaks kui mittesuitsetajatel, leidis Melbourne’i La Trobe’i ülikooli teaduri Marian Pittsi juhitud töörühm, vahendab NewScientist.

Töörühm analüüsis 2005. aastal 16-64-aastaste seas läbi viidud telefoniküsitluse raames kogutud andmeid. Uuringus osales 8656 austraallast. 8,7% vastanutest tunnistas, et on viimase aasta jooksul kanepit pruukinud; mehi oli kanepitarvitust tunnistanud küsitletute hulgas kaks korda rohkem (11,2%) kui naisi (6,1%). Alla 36-aastased inimesed suitsetasid kanepit tõenäolisemalt kui vanemad uuringus osalenud.

Ehkki paljudel kanepisuitsetajatel oli suguelulisi probleeme, oli neil enda kinnitusel partnereid keskmiselt rohkem kui mittesuitsetajatel. Kanepitarvitajail oli möödunud aasta jooksul olnud kaks või rohkem sekspartnerit kaks korda tõenäolisemalt kui meestel, kes kanepit ei pruukinud.

Pittsi töörühm täheldas isegi tugevamat sugulise aktiivsuse tõusu tendentsi naissoost suitsetajate seas, kelle tõenäosus, et neil viimase aasta jooksul on avastatud mõni sugulisel teel leviv nakkus, oli seitse korda suurem kui kanepi mittesuitsetajail. Samas polnud naiskannabinistidel magamistoas rohkem probleeme kui kanepist hoidujatel naistel, leidsid Pitts ja kolleegid.

Töörühma tulemused toetavad üldiselt eelmisi uuringuid, mis on esile tõstnud seost sugulise lõtvuse ja seksuaalprobleemide ning kanepitarvitamise vahel.

Näiteks näitas uurimus, mille 2007. aastal viis läbi New Yorgi Cornelli ülikooli Weilli-nimelise meditsiinikolledži teadur Marie Eloi-Stiven, et kanepitarvitajad tarvitasid sildenafiili (Viagrat) lõõgastusotstarbeks palju tõenäolisemalt kui ülejäänud inimesed, seda tõenäoliselt kanepi libiidot pärssivate mõjude nullimiseks, nagu rühm järeldas.

Värske uuring ei tõesta siiski põhjuslikku suhet kanepipruukimise ja sugulise suutlikkuse vahel, märgib Missouri St. Louise ülikooli epidemioloog Sharon Johnson, kes on samuti leidnud seoseid uimastikasutuse ja sugueluliste probleemide vahel.

Suur osa korrelatsioonidest kanepitarvituse ja sugulise võimekuse vahel said ilmseks alles pärast seda, kui arvestati ka muid tegureid, nagu vanus, tubaka- ja alkoholikasutus ning küsitlusaluse amet. “Miks jääb mulje, et mida rohkem tarvitab mees kanepit, seda rohkem on tal probleeme suguelus?” küsib Johnson. “Kusagil peab olema mingisugune komplitseeritum suhe.”