Google Books on algatus, mille eesmärgiks on digitaliseerida enam-vähem kõik maailma raamatud ja teha need kasutajatele võimalikult lihtsalt kättesaadavaks nii tasuta (vanemad ja ühisomandis olevad teosed) kui ka tasulisel viisil.

Arvestades Google'i suurust ja mõju, on selline plaan tekitanud vastuseisu eelkõige kirjastajate aga ka autorite seas ning kava õiguspärasusse on süvenenud nii Euroopa Komisjon kui ka USA justiitsministeerium.

Microsoft, Yahoo ja Amazon tunnetavad, et on samuti sobiv aeg Google'ile hambad säärde lüüa. Ettevõtte teatasid, et ühinevad konkureeriva raamatute digitaalse arhiveerimise projektiga Open Book Alliance, mida veab mittetulundusorganisatsioon Internet Archive.

Ühinguga American Authors Guild sõlmitud lepingu kohaselt saaks Google õigused ka nõndanimetatud orb-teostele ehk teostele, mille autor või õiguste omanik pole teada.

"Google soovib monopoliseerida raamatukogusüsteemi, mis teeb temast ainsa internetiraamatute allika," leiab Internet Archive'i asutaja ja eestvedaja Brewster Kahle.

Ametlikult kuulutavad kõik kolm tehnoloogiahiidu, et nende eesmärgiks on interneti raamatukogude suurem konkurents ja avatus, kuid Google'i esindaja sõnul on nende motiiviks pigem konkurentsi lämmatamine.

Kui näiteks Microsoft oleks põhimõttekindel "avatuse ja suurema konkurentsi" pooldaja, siis oleks õiglane, kui ta ühineks ka mõne vaba tarkvara kasutamist propageeriva organisatsiooniga ega kurnaks era- ja ärimaailma oma suletud standarditega.