Kuni praeguseni ei teatud, et popkorni taolised suupisted sisaldavad polüfenoole — aineid, mis aitavad vähendada südamehaiguste ja vähi riski. Polüfenoole sisaldavad puu- ja juurviljad, marjad, pähklid, oliivid, teelehed ja viinamarjad, vahendab Daily Telegraph.

Antioksüdantidena eemaldavad nad organismist vabu radikaale ehk kemikaale, mis võivad kahjustada keha rakke ja kudesid. Polüfenoolid on antioksüdantidena kümme korda efektiivsemad kui C ja E vitamiin.

Teraviljatoodete kasulikkus pole kellelegi uudiseks, kuid seni on neid tervislikuks peetud kiudainete tõttu.

Teraviljatoodetest polüfenoole avastanud USA keemik Joe Vinson Pennsylvanias asuvast Scrantoni ülikoolist on enda sõnul tõeliselt üllatunud popkornis sisalduvast polüfenoolide tasemest. „Minu hinnangul on tegemist tervisliku toiduga,” märgib ta ja lisab, et kruusitäis plaksumaisi sisaldab sama palju polüfenoole kui õun.

Tema sõnul sisaldavad rohkelt polüfenoole ka nisust, kaerast ja riisist valmistatud teraviljatooted, samuti rosinad.

Uuringut esitleti Ameerika keemialiidu tänavusel teaduskonverentsil. Teadlaste sõnul on avastus seda tähtsam, et meie igapäevane menüü sisaldab palju teraviljatooteid.

Nädal tagasi leidis teine teadlasterühm, et kinos müüdav popkorn kujutab laste tervisele hoopis ohtu, sest sisaldab ülemäära palju soola. Uuringus tuvastati, et tuututäies popkornis sisalduva soola hulk ületab päevase soovitusliku normi kahekordselt. Soola liigpruukimine võib hilisemas elus viia kõrgvererõhutõveni.