Teadlased uurisid dollareid USA-s, Kanadas, Hiinas, Jaapanis ja Brasiilias. Kõige enam kokaiini leiti USA-st ja Kanadast pärit rahatähtedelt — koguni 85-90 protsenti rahatähtedest olid reostunud kokaiiniga. Hiinast ja Jaapanist kogutud dollaritel oli aga kokaiini jälgi vaid 12-20 protsendil, vahendab Novaator LiveScience’i uudist.

Põhja-Ameerika rahatähtede kõrge kokaiinisisaldus tuli üllatusena ka uuringut juhtinud Yuegang Zuole Massachusettsi ülikoolist, sest võrreldes kahe aasta eest läbi viidud sarnase uuringuga on nüüd kokaiiniga reostunud rahatähti 20 protsenti enam.

Kokaiin võib sattuda paberrahale narkotehingute käigus, sest narkoäris liiguvad väga suured rahad ning kasutatakse peamiselt sularaha. Eriti suures koguses satub kokaiini paberrahale siis, kui teda kasutatakse rullikeeratuna narkootilise aine ninna tõmbamisel. Lisaks võivad rahatähed reostuda ka rahalugemismasinates ja sularahaautomaatides.

„Ma ei tea, miks me rahalt üha enam kokaiini leiame, kuid võimalik, et see on seotud majanduslangusega, mistõttu pöörduvad stressis inimesed rohkem narkootikumide poole,” ütleb Zuo.

Seekord kasutasid teadlased kokaiini tuvastamiseks uudset metoodikat. Vanal meetodil oli üks suur miinus. Nimelt tuli uuringu käigus rahatäht hävitada, mis teeb projekti mõistetavalt kallimaks ning seetõttu uuriti varem palju väiksemat arvu rahatähti, mis vähendas uuringu usaldusväärsust.

Ühelt rahatähelt leitud kokaiini kogus kõikus 0,006 (vähem kui tuhandik liivaterast) mikrogrammi ja 1240 mikrogrammi (umbes 50 väikse liivatera mass) vahemikus.

Kõige enam kokaiini leidsid teadlased Baltimore’ist, Bostonist ja Detroidist kogutud rahalt. Ka USA pealinnas Washingtonis oli üheksateist rahatähte kahekümnest kokaiiniga kokku puutunud. Kõige väiksema kokaiinisisaldusega rahatähed on USA linnadest Salt Lake City’s.

Vaatamata sellele, et suurem osa dollareist sisaldab kokaiini, ei kujuta nii väiksed kogused Zuo hinnangul inimeste tervisele ohtu. Samuti ei maksa narkomaanidel loota, et edaspidi piisab oma sõltuvuse rahuldamiseks vaid dollarite nuusutamisest.