Pool sajandit tagasi leiutas ja patenteeris kolmepunktiturvavöö Volvo turvalisuse spetsialist Nils Bohlin ning Volvo muutis selle koheselt standardvarustuseks. See turvaelement on erinevates variatsioonides kasutuses ka tänapäeval, 21. sajandi autodes, muutes taolise turvavöö üheks autoajaloo varustusveteraniks.

Volvo on enesestmõistetavalt oma pioneeristaatuse üle äärmiselt õnnelik. Tänapäeval enam maailma turvalisemate autodega tegemist pole, kuna karmistunud seadusandlus nõuab, et kõik turul müüdavad sõidukid teeniksid kokkupõrketestis maksimaalselt tärne. Pealegi on Volvole juba ammu astunud kandadele Mercedes, mis genereerib kaasaegset ja aina nutikamat turvavarustust reeglina konkurentidest varem ning suurejoonelisemalt.

Vaata videot, kus demonstreeritakse hulga ajalooliste kaadrite vahendusel kolmepunktiturvavöö revolutsioonilist läbimurret, kasutades kokkupõrketestides isegi päris elus inimesi! Esimene kolmepunktiturvavööga varustatud Volvo PV544 anti kliendile üle 13. augustil 1959. a. Rootsis Kristianstadtis.

Meenutagem, et ka meie väike vabariik on turvavööde tootmisega kuulsust kogunud. Norma rihmasid kasutati terves nõukogude autotööstuses ning paljudest sostmaadeski, näiteks Poola Polonezides ja sama maa Fiatides.

Loe ka Toomas Vabamäe lugu sellest, kuidas esimest turvavööd ei sallinud keegi.