eBay tegi mõni aeg tagasi avalikuks plaani viia Skype iseseisva ettevõttena börsile. Skype tagasiostmise vastu on huvi üles näidanud ka teenuse endised omanikud Niklas Zennström ja Janus Friis.

Viimaste ettevõte Joltid ning eBay on vastastikku üksteist kohtusse kaevanud. Esimene soovib endale kuuluva Skype'i P2P tuumikkoodi kasutamist piirata (st omakasupüüdlikel eesmärkidel Skype'i börsileviimise võimatuks teha) ja eBay omakorda tahab omale õigusi nimetatud koodile, vahendab Bloomberg.

Lisaks üritab eBay arendada koodile aseainet, kuid mitmete analüütikute hinnangul ei hakka see suure tõenäosusega tööle.

Peale tehniliste barjääride on ka juriidilised takistused. Kohtuprotsess, kus üritatakse saada selgust kellel, mida ja millisel viisil on õigus kasutada, leiab aset alles järgmise aasta juunikuus.

Kohtuprotsess omakorda viivitab aktsiaemissiooni toimumisaega ja enne probleemide lahendamist ei ole võimalik edukat IPO-t korraldada. eBay teatas oma börsiaruandes, et kokkuleppele mittejõudmise korral võib ettevõte teenuse sulgeda.

Zennström ja Friis on kokku pannud investoritegrupi, kelle toel soovitakse Skype eBay käest tagasi osta.

Tänavu teises kvartalis teenis Skype 170 miljonit dollarit, teenusel on rohkem kui 480 miljonit kasutajat ja tegemist on suurima rahvusvaheliste kõnede pakkujaga.

eBay ostis Skype'i 2005. aastal, kuid vaatamata teenuse populaarsusele, on see eBay teenustepaketis jäänud valgeks vareseks, mistõttu üritab ettevõte seda endast lahti haakida.