Kaks miljonit naelsterlingit maksev projekt Score (lühend sõnadest Stove for Cooking, Refrigeration and Electricity, ee "pliit toiduvalmistamiseks, külmutamiseks ja elektri saamiseks") on kokku toonud eksperte kogu maailmast, et arendada välja biomassil töötav generaator. Taskukohase, mitmekülgse kodumasina Score arendamise eesmärk on rahuldada elektrivajadust Aafrika ja Aasia maapiirkondade kogukondades, kus juurdepääs elektrivoolule on äärmiselt piiratud, vahendab Science Daily.

Nottinghami ülikooli elektri- ja elektroonikaeriala inseneriõppe teaduskonna uurijad töötavad seadme lineaarse vahelduvvoolu-generaatori (ingl linear alternator) kallal - see on pliidi osa, mis muudab helienergiat elektriks. Süsteem kasutab helist elektrivoolu tekitavate magnetite spetsiaalseid konfiguratsioone. Lineaarse generaatori arvutisimulatsioonid on tõestanud selle edukust, ning katsemudeleid pannakse praegu kokku teaduskonna töökodades.

Nottinghami uurijad teevad koostööd Malaisia ühe suurema kõlaritootja Dai-ichiga, et kahandada eduka disainitraditsiooni abil tootmiskulusid. Ehkki agregaat Score ei meenuta välimuselt tavalist valjuhääldit, ühildub see ometi Dai-ichi tootmisprotsessiga.

Dai-ichi omakorda on Score'i palunud 2010. aasta maist oktoobrini Hiinas Šanghais toimuvale messile "Parem linn, parem elu", et demonstreerida oodatud 70 miljonile külastajale oma uut arenenud tehnoloogiat.

Projekti Score eesmärgiks on odav ja tõhus generaator, mida saaks kasutada maailma kõige vaesemates riikides. Ühe generaatori hinnasihik on seatud 20-le Briti naelale ühe majapidamise kohta, arvestades miljoni agregaadi tootmiskuludega. Generaator hakkab kaaluma 10-20 kilo. Kavatsetav võimsus on üks pliidi töötund ühe kilo kütuse kohta; kütuseks võib olla puit, sõnnik või muu koha peal levinud biomass-materjal.

Nottinghami ülikooli abiuurija dr Chitta Saha ütles: "Praegune lineaarse generaatori konstruktsioon on minu jaoks väga põnev, kuna lahendab paljud probleemid, mis meil kõlarite kasutamise juures vahelduvvoolu-generaatoritena varem ilmnenud on. Samas on seda võimalik odavalt toota. Mu ema elab Bangladeshis - ta on nii uhke, et töötan sellise asjaliku projekti juures, millest võib abi olla tema kogukonnale."

Projektis osalevad partneritena Manchesteri ülikool, kuninganna Mary nimeline Londoni linnaülikool, Londoni ülikool ja heategevusorganisatsioon Practical Action, lahendades probleeme mootori konstruktsiooni juures vajaliku uurimistöö tegemisest kuni pliidi tootmise ja levi organiseerimiseni arengumaades. Projektile on juba abi pakkunud paljud nende Aafrika ja Aasia riikide valitsused, ülikoolid ja kodanikuühendused, kus seda ellu viima hakatakse. Taoline koostöö tagab seadme taskukohasuse, ühiskondliku vastuvõetavuse ning võimalused seadme tootmisel ja remondil põhineva äritegevuse arendamiseks sihtkogukondades.

Practical Action, heategevusorganisatsioon, mis toetab jätkusuutliku tehnoloogia arendamist eesmärgiga tõrjuda vaesust arengumaades, viib juba läbi välikatseid Nepalis ja Kenyas. Kui kättesaadavaks muutub suurem hulk agregaate, laiendab organisatsioon katsebaase.

Score'i kogukonna liige Mark Loweth töötab Tadžikistanis, ühes vaesematest Kesk-Aasia riikidest. Ta on kohandanud kohaliku Score'i pliidi variatsiooni selliseks, et see sihtkogukondadele ikka sobilik oleks.

"Score'i tehnoloogia on meie jaoks ääretult põnev, kuna see suudaks tuua väikestes mastaapides elektritootmise majapidamistesse kogu arengumaailmas," ütles ta. "Kavatseme testida Tadžikistanis välitingimustes 20 agregaati otsekohe kui agraarpiirkondade kogukondadega tihedalt seotud kohalike välismaalaste ja kodanike ulatuslikke kogemusi ja teadmisi rakendava, ühisomandis oleva, kohalikku äriregistrisse kantud ettevõtte kaudu muutub kättesaadavaks finantseering."

Mõned teised rahvusvahelise Score'i kogukonna liikmed uurivad, kuidas Score'i pliiti saaks kõige paremini kohandada nende kohalikele keskkondadele.

Lõuna-Aafrika Score'i kogukonna liige Rynier Ferreira ütles: "Me kohandame Score'i pliiti nii, et see töötaks parafiinõliga (petrooleumiga), kuna paljudes Lõuna-Aafrika piirkondades on see endiselt toiduvalmistamisel kõige sagedamini kasutatud kütteaine. Score'i pliidi kohandamine parafiinile mitte ainult ei muuda selliseid kütuseid kasutavaid pliite ohutumaks, vaid kingib nende agraarkogukondade elanikele täiendava eelise elektrivoolu ja külmutusseadme näol."

Hiljuti Score'i kogukonnaga ühinenud George Crowson katsetab pliiti samuti Aafrika lõunaosas. Ta ütles: "Oleme tuvastanud hulga jäätmetüüpe, mida saab Score'i pliidis põletada ning otsime nüüd agaralt rahalist toetust, et pärast katsefaasi lõppu rajada Lõuna-Aafrikasse koostamistsehhid ja tootelevivõrk."

Arvatakse, et välikatseteks saab täiendavaid agregaate järgmise aasta alguses; Score'i generaatori täiemahuline tootmine algab aastal 2012.