Küllap saame veel kaua kuulda arvamusi selleaastase laulu- ja tantsupeo rongkäigu kohta. Õieti selle hilinemise kohta, mis lõpuks sai võrdseks pooleteist tunniga. Kuid küsigem - poolteist tundi, on seda vähe või palju? See moodustab plaanitud viietunnisest koguajast 30 protsenti, kirjutab Teadus.ee

Mis vastab umbes kõige vägevamate liiklusummikute sellekohasele arvule. Liiklusummikutest on teada, et need tekivad mitte niivõrd seetõttu, et tee läbilaskvus oleks väike, kui seetõttu, et liiklus muutub ühe läve ületamisel mittesujuvaks, täpsemalt öeldes mittelineaarseks. Nii palju kui mina olen lugenud, on selle leitud kaks põhjendiust. Esiteks liiklusnahaalid, kes end autokabiini anonüümsuses kenasti kehtestada püüavad. Ja teiseks liikluse ülekorraldamine.

Ülekorraldamine tekitab juhtides tunde, et nende eest hoolitsetakse, ja siis saab kenasti kulgeda, kuis soovi on. Kui aga korraldamist vähem, muutuvad ka juhid üksteisi suhtes tähelepanelikumaks.

Ma ei tea, kas rongkäigu kulgu mõjutas üks või teine faktor. Või oli see miski muu. Küll aga on selge see, et suurte rahvavoogude suunamisel olgu siis Admiraliteedi basseinist Lauluväljaku mandrile või alt murult laulukaare alla on vältimatu võtta abiks matemaatika.

Pole kahtlust, et selliste olukordade käsitlemiseks on piisavalt arvutimudeleid, mille pealt saaks siis juba ette ära öelda, kui suur võib tulla ühe või teise rahvavoo liikumisel tekkiv viga. Ja see siis juba sündmuse plaanimisel arvesse võtta.

Vaata videost, kuidas paistis Laulupeo rongkäik Viru Keskuse kortermaja katuselt: