Cécile Fruteau paigutas Lõuna-Aafrika rohepärdikute rühmade sekka toidumahutid ihaldusväärsete puuviljatükkidega. Pärdikutel oli vaid üks probleem: igas rühmas sai toidumahutit avada vaid üks isend. See isend asus alluvusjärjestuses madalal pulgal, mistõttu sugesid teised teda haruharva. Niipea, kui too emane pärdik aga omandas võimu õunu välja jagada, hakkas ülejäänud rühm teda rohkem hindama ja tihti püüdlikult sugema. Seda eelisõigust ei saanud ta aga nautida eriti kaua; uurijad tõid mängu teise toidumahuti, mida sai avada teine madala staatusega emaspärdik. Sel hetkel langes esimese pärdiku turuväärtus poole võrra, mis väljendus sugemisteenuse poole harvemas osutamises, vahendab PhysOrg.com.

Pikaajaline planeering

Katsed demonstreerisid, et emased pärdikud, kes said toidumahuteid avada, pälvisid sugemist tihemini kui enne, mil neil puudus võim toiduallika üle. Samuti ei pidanud nood emased kulutama nii palju aega karjakaaslaste sugemisele. Seega tasuti neile toiduga varustamise teenuse eest. Bioloogiline turuteooria ennustab, et nende emaspärdikute turuväärtus peaks varieeruma vastavalt nõudmise ja pakkumise seadusele. Tõik, et esimese pärdiku sugemisaeg kahanes poole võrra kohe pärast seda, kui teine pärdik omandas puuviljade jaotamise voli, kinnitab seda ideed; kaupade - antud juhul mahutite avamiseks võimeliste emaspärdikute - hind kohandus viivitamatult turu tingimustega.

Uurijad mõõtsid, kui kaua emaseid kohe pärast mahutite avamist soeti. Järgmine kord, mil emaspärdikud mahuteid avada said, oli aga mitu päeva hiljem. Tõik, et emaspärdikuid soeti sellest hoolimata keskmisest rohkem, näitab, et rohepärdikud rakendavad turustrateegiat, mis töötab pikemas perspektiivis. Pikaajalised hoiakud mõjutavad ka partnerite valikut; pärdikud oskavad üht kaaslast teiste suhtes väärtuslikumaks pidada.

Hinnamuutus - sugemisaja lühenemine teise jaotussuutliku pärdiku väljailmumisel - on võimalik ainult siis, kui toimub läbirääkimisprotsess. Paljud majandusteadlased eeldavad, et sellised läbirääkimised saavad aset leida vaid siis, kui lõppevad kirjaliku lepingu sõlmimisega. Rohepärdikutel pole võimalik selliseid siduvaid leppeid sõlmida, kuid ometi õnnestub neil teenuse hinna osas kokkuleppele jõuda.