American Psychological Association' tellimusel valminud uuringus küsiteldi 2160 USA täiskasvanud inimest. 45 kuni 54 aastaste meeste hulgas leiti, et rahaküsimuste pärast kannatas käesoleva aasta aprillis stressi all 86 protsenti, samal ajal kui möödunud sügisel oli see number 78 protsenti, vahendab LiveScience.

Samuti põevad raha pärast pisut rohkem nooremad mehed. 35 kuni 44 aasta vanuste meeste seas väitis 88 protsenti, et rahaküsimused tekitavad muret. Samaealiste naiste hulgas oli see number 77 protsenti.

Samuti väitis aprillikuus 71 protsenti meesterahvastest, et muret teeb neile ka töökoha võimalik kaotus. Eeelmise aasta septembris väitis seda 57 protsenti meestest.

Michigani ülikooli sotsiaalpsühholoogi Daniel Krugeri sõnul elavad mehed majandusraskusi palju tõsisemalt üle kui naised, sest mehed on sotsiaalse hierarhia suhtes hulga tundlikumad. Kuna viimastel kuudel on töö kaotanud rohkem mehi kui naisi, siis mehe positsioon perekonna toitjana on sattunud löögi alla.

"Meestelt oodatakse, et nad mängiksid perekonna toitja rolli ja neid, kes sellega hakkama ei saa, peetakse saamatuteks," rääkis Kruger. "Kui mehed sellist suhtumist oma pere või kogukonna poolt tajuvad, võib tekkida eriti sügav masendus."

Paljud peavad imelikuks sedagi, kui mees jääb koju laste eest hoolitsema, samal ajal kui naine käib tööl. "Kui mõni mees läheb näiteks lastevanemate koosolekule, ei peeta teda sugudevahelise võrdsuse näiteks vaid sissetungijaks," väidab Kruger.

Tulevikus muutuvad pered vanemlike kohustuste suhtes kindlasti paindlikumaks, ennustab Kruger, "kuid ma kahtlen selles, kas me kunagi näeme tõelist soorollide võrdsustumist".

Mehed on samuti siiani rohkem valmis ohverdama karjääri nimel  perega oldud aja.

Siiski on ka läänemaailma tagasi jõudmas nõndanimetatud "laiendatud pered", kus koos elavad mitu põlvkonda ja onud-tädid. Viimase sajandi jooksul on domineerinud nn "tuumikpered", kus koos elavad ainult vanemad koos lastega.

Majandusraskused soosivad laiendatud perede teket, kuna nende puhul on ühes majapidamises ressursse kergem hallata, rääkis Kruger.