Salamandrite võimet kahjustatud kehaosi taastada uurinud teadlased on leidnud, et selline "peaaegu maagiline võime" on inimeste parandamisele lähemal kui esmalt arvati, vahendab Daily Telegraph.

Teadurid usuvad, et ühel päeval suudavad nad selle saladuse täielikult lahti muukida ja rakendada seda inimeste juures, programmeerides organismi ümber nii, et see end täiuslikult ise parandaks, nagu polekski midagi juhtunud.

Kahepaiksetel on peaaegu ainulaadne võime kaotatud kehaosa peale kasvatada väike muhk, niinimetatud blasteem. Kahe-kolme nädalaga saab blasteemist uus, täielikult funktsioneeriv asendusjäse. Traumast ei jää isegi arme.

Esmalt arvati, et kirjeldatud võime on inimeste ravimise kontekstis sedavõrd võõrik, et väljaspool ulmekirjandust ei saa seda iialgi traumeeritud inimorganismide lappimiseks rakendada. Kuid Florida ülikooli uurijad on avastanud, et taoline oskus pole sugugi nii tähelepanuväärne kui seni arvatud, ning et selle kordamine inimeste peal võib tulevikus võimalik olla.

"Ma arvan, et see on imetajaile omasem kui eeldati," selgitab teadustöö autor professor Malcolm Maden. "See annab rohkem lootust suuta ühel päeval kahjustunud inimkudesid taastada."

Mehhikos elunevat salamandrit aksolotlit uurinud teadlased olid pikka aega arvanud, et kahepaikse eluka võime tuleneb niinimetatud pluripotentsetest rakkudest, millel on kummastav oskus vormuda suvaliseks jäsemeks, elundiks või koeks, mida parasjagu tarvis läheb või mis väljavahetamist vajab.

Kuid ajakirjas Nature avaldatud teadustöö kummutab sellise hüpoteesi, näidates, et sisalike regeneratiivne protsess on sarnane inimeste ja muude imetajate paranemisele, ainult märksa keerukam.

Nad leidsid, et "imeparanemise" taga on hoopiski palju levinumad tüvirakud - samasugused nagu imetajatel -, millel on aga võime end keha taasehitamiseks sobivasse järjekorda paigutada.

Imetajate organismidele tüüpilised tüvirakud toimivad samamoodi, ehkki märksa vähem muljetavaldavate tulemustega - rakud ravivad haavu ja punuvad kokku murtud luid, aga ei saa hakkama jäseme või seljakeeliku taastamisega.

Teadlased peavad kõige põnevamaks asjaoluks uute avastuste juures seda, et salamandri taastumise-imede rakendamine inimeste meditsiiniteaduses on vähemalt potentsiaalselt võimalik.

Lisaks paranevad salamandrid nii täiuslikult, et neile ei jää mingisuguseid arme - veel üks võime, mida inimesed sooviksid matkima õppida, ütleb Maden.

Tema sõnul aitavad teadusuuringu tulemused teadlastel sihikule võtta põhjused, miks salamandri rakud nii vapustavaks taastumiseks suutelised on. "Kui mõistame, kuidas kahepaiksed end taastavad, siis peaks selgeks saama ka, miks imetajad seda ei suuda," ütleb ta.