Põhjuseks toob Microsoft, et ta ei saa tasuta uuendust pakkuda, sest peab kuuletuma Euroopa Komisjoni nõudmistele tarnida operatsioonisüsteem ilma Internet Explorerita.

Komisjon omalt poolt tegi sellised väited maatasa öeldes, et Microsoft niiviisi hoopis tarbijate valikuvõimaluste suurendamise asemel piirab neid ja lubas tähelepanelikult jälgida, mis saama hakkab. Komisjoni esindaja kinnitusel oli IE lahtisidumise nõudmise taga soov anda tarbijaile suurem valikuvabadus, vahendab BBC.

Samuti ei laiene ainsa piirkonnana maailmas Euroopa Liidule pakkumine, kus ostes ajavahemikus 26. juunist kuni 22. oktoobrini arvuti koos operatsioonisüsteemidega Windows Vista Home Premium, Business või Ultimate, saab 22. oktoobril Windows 7-e uuenduse tasuta.

Vista ja XP operatsioonisüsteemidega arvutite eurooplastest omanikud ei saa ka muu maailma kombel soetada Windows 7-e Upgrade'i. Selle asmel tarnitakse operatsioonisüsteemi täisversioon, mis hinnastatakse nagu oleks see uuendus - see on ka Euroopa jaoks ainus soodustus.

Näiteks maksab Ühendkuningriigis Windows 7 Home Premium'i Upgrade'i pakkumine 80 naelstrerlingit ja jaemüügiversioon 150 naelsterlingit (1460 vs 2740 krooni).
Ühendkuningriigis on Windows 7 jaehinnad järgmised:

  • Home Premium - 150£ (2740 krooni)
  • Professional - 220£m (4020 krooni)
  • Ultimate - 230£ (4200 krooni)
Võrreldes näiteks Vista hindu Ühendkuningriigis ja Eestis, siis UK Amazoni veebipoes maksab Vista Home Premiumi karbiversioon (mitte OEM) meie rahas 3030 krooni (hetkel on hind 2300 krooni peale lastud) ja meie Ordi poes 4670 krooni.