Turuuuringuettevõte IDC uuringu kohaselt osutusid aasta esimese kvartali arutimüügiandmed ja kardetust paremaks.  PC-de müük on langenud vaid 6,8 protsenti. Samuti leidis IDC kvartali lõpust positiivseid märke, kuid peab siiski üldiseid makromajanduslikke indikaatoreid nõrgaks, vahendab TGDaily.

Kui algselt arvati, et miniarvutid (ingl k netbook) täidavad sülearvutitest allapoole jääva nišši ja lähevad hästi kaubaks arengumaades, on miniarvutid ainus artikkel, mis näitas märkimisväärset kasvu ja hoiab arvutitootjad elus. IDC andmetel tarniti selle aasta esimese kolme kuuga 5,7 miljonit miniarvutit, mis oli ootustest tuntavalt enam.

Samas paistab, et inimesed ostavad miniarvuti oma ainsaks kaasaskantavaks arvutiks. IDC uuringu kohaselt mõjutavad miniarvutid tavaliste sülearvutite turgu. Kui miniarvutite müük tõi sisse 2,2 miljardit dollarit, mis teeb ühiku kohta keskmiselt 386 dollarit, langes tavaliste rüperaalide müük 8,4 miljardi dollari võrra. Seega pole üllatav kui sülearvutite tootjad üritavad hinna tõstmise eesmärgil külge pookida lisaomadusi. Näiteks müüb HP miniaruteid hinnaga kuni 700 dollarit. Nii kaevavad miniarvutid auku, millest arvutitootjad vähemalt lähiajal välja ei pääse.

Asjad paistavad minevat veelgi hullemaks. Intel täiustab oma odavate Atom-protsessorite seeriat ja AMD toob aasta lõpus välja oma mobiilseadmete platvormi, mis peaks oluliselt sülearvutite hindu langetama.

IDC usub, et miniarvutite hind tulevikus kindlasti kasvab ja nende turuosa suureneb üldisest arvutiturust 9,5 protsendini ja sülearvutiturust 17,3 protsendini. Omakorda põhjustab see 2009. aasta arvutitööstuse sissetulekute langemise 18 protsendi võrra, samas kui arvutite ühikutes on langus vaid 3,2 protsenti.

IDC hinnangul müüakse sel aastal 278,2 miljonit arvutit, mis on 2008. aastaga võrreldes ligi kümne miljoni võrra vähem. 2010. aasta on analüütikute sõnul taastumise aasta, millelt oodatakse arvutimüügi kasvu 298,8 miljoni seadmeni. 2011. aastal oodatakse jõudsat kasvu 338 miljoni müüdud arvutini.

400 miljoni müüdud arvuti piir ületatakse 2013. aastal, kui müüakse ligikaudu 419,8 miljonit raali.

Esimeses kvartalis enimmüüdud miniarvutid:

Acer aspire One: 2M ühikut

Asus EEE PC: 900 000 ühikut

MSI Wind: 200 000 ühikut