Seade on piisavalt väike, et seda saaks varjatult kaasas kanda ning suudab potentsiaalset kurjategijat uurida kauguselt, mis kahtlust ei tohiks äratada, vahendab
BBC uudist.

Skanner saadab välja mikrolaineid ning analüüsib seejärel objektilt tagasipeegeldunud kiirgust. Selline tehnoloogia võib leida kasutust näiteks lennujaamades või ka tänaval, kui on põhjust kahtlustada, et seal liigub mõni kurjade mõtetega riiete all relva varjav isik.

„Tehnoloogia sarnaneb mõnevõrra juba praegu lennujaamades kasutusel olevate kehaskannerite omaga, kuid mingit pilti uuritava kehast ei moodustu. Selle asemel analüüsib arvuti peegeldunud kiirgust ning teeb selle alusel otsuse, kas osa laineid on peegeldunud tagasi püstolilt või noateralt. Seadet kannab inimene, kes suunab selle vajadusel kahtlust äratanud isikule," ütleb seadme väljatöötamist juhtinud professor Nick Bowring Manchesteri ülikoolist.

Bowringi sõnul on tema töörühm leidnud viisi, kuidas edukalt eristada relvadelt peegeldunud signaali teistelt ohututelt esemetelt. „Valehäirete osakaal on väga väike."

Bowring on väga ettevaatlik seadme täpsemal kirjeldamisel. Ta ei taha öelda, mis distantsilt on inimesi võimalik analüüsida ega avaldada ka mingeid täpsemaid detaile tööpõhimõtte kohta. Seade on hetkel testimisel Manchesteri politsei käes, kes peab veenduma, et tehnoloogiast on reaalsetes olukordades abi. Kui katsed lähevad edukalt, võib politsei uue seadme kasutusele võtta järgmise kahe aasta jooksul.

Skanneri väljatöötamine maksis Bowringi sõnul üsna vähe, kõigest mõnisada tuhat naela (alla viie miljoni krooni). Arendustööst võtsid lisaks Manchesteri ülikooli teadlastele osa ka Newcastle'i ja Londoni Kuninganna Mary ülikooli teadlased.