Rakud liiguvad samamoodi nagu tuhatjalgsed, tekitades endale palju tillukesi jalgu, mis nakkuvad veresoonte seinu vooderdavate endoteelrakkudega, ütleb Iisraeli Weizmanni teadusinstituudi uurija ning ajakirja Immunity hiljutises numbris avaldatud uurimustöö autor Ronen Alon.

Varem arvasid teadlased, et valged vererakud liiguvad sarnaselt vaksikutele, moodustades esi- ja tagaotstesse kinnituskohad, voltides end seejärel keskelt kokku ja nihutades end sel moel edasi, vahendab LiveScience.

Tuleb aga välja, et rakkude tillukesed jalad ühendavad end kinni ja lahti ülikiiresti, võimaldades rakkudel üsna kärmelt sihtkohtadesse jõuda.

Kui teadlased neid jäsemetaoliseid moodustisi elektronmikroskoobiga lähemalt uurisid, nägid nad jalgu lausa endoteelkihti "kaevumas".

Valged vererakud võivad neid väljaulatuvaid kehaosi kasutada enamakski kui haaramiseks ja liikumiseks. Jalad võivad ka signaale registreerida, andes rakkudele teada, millal veresoonest väljuda ja kahjustatud koe juurde reisida, ütleb Alon.

Enne seda uurimistööd arvasid teadlased, et jalad ilmuvad alles pärast seda, kui valged vererakud on veresoontest lahkunud. Kuna aga väljaulatuvaid jätkeid kasutatakse ka roomamiseks, võivad need aidata rakkudel kontrollida märguandeid, mis näitavad, millal ületada endoteelbarjäär ning lahkuda veresoonest.