Selle nädala alguses tutvustatud projekt on DARPA projekti ISIS kolmas faas, mille jooksul ehitatakse kontseptsiooni toimimise demonstreerimiseks väiksemõõduline mudel, vahendab The Register.

ISISe eesmärk on normaalse dirižaabli võimekust tuntavalt suurendada. Näiteks üritatakse laeva keret kasutada antennina, et selleks ei peaks kandma lisaseadmeid. DARPA hinnangul suurendab radari pindala märgatavalt, mis omakorda suurendab tajurite tundlikust ja vähendab nende voolutarvet.

Kuna ISISe radar-õhulaeva energiatarve on arenduse käigus märgatavalt vähenenud, siis usub DARPA, et see suudab toimida päikseenergial. Päevaajal ületoodetud energia salvestatakse tootes veest vesinikku, mida öisel ajal põletatakse kütuseelementides.

DARPA arvutuste kohaselt suudab laev lennata kiirusega kuni 60 sõlme ja teha sööste kiirusega kuni 100 sõlme, mis tähendab, et see jõuaks USA pinnalt suvalisse maailma punkti kümne päevaga. Seejärel suudab laev olla stratosfääris paigal 19 - 20 kilomeetri kõrgusel ja skaneerida oma radarist allolevat maapinda.

Massiivse skänneri võimekus lubab eeldatavalt jälgida kõndivaid inimesi kuni 600 kilomeetri raadiuses.

Kui kõik läheb DARPA soovide kohaselt, siis saaks ISISest võimekaim USA radarisüsteem. Samuti oleks ISISe dirižaablid enamikule vaenlastele kättesaamatud, sest nendele pihtasaamine nõuab võimsa radaritoega raketisüsteeme.

Võimalikust mõjust isikute privaatsusele rääkides leiab The Register autor Lewis Page, et kui selline asi ükskord õhku tõuseb, siis pole tarvis enam muretseda tänavatel olevate kaamerate ja näotuvastustehnoloogiate leviku pärast. Selline seade võib lennata suvalise rohkem või vähemsõbraliku territooriumi kohal ja jälgida iga soovitud inimest ning masinat.

(Isis on Vana-Egiptuse mütoloogias emaduse ja viljakuse jumalanna, samuti looduse ja maagia matroon. Isist teatakse ka veel lihtsuse jumalannana, kellest saavad kõik asjad alguse.)