Pihustage mitu gigatonni merevett maa atmosfääri, eelkõige põhjapoolkerale ning Emake Loodus teeb ülejäänu, lubab leiutaja Ron Acer, kes taotleb patenti oma „10 000 kordse jõudluse suurendajaga jahutussüsteemile”.

Aceri sõnul on Maal probleeme õhuvahetusega, mistõttu pakub ta võimalust panna planeedile termostaat. Leiduri hinnangul läheks globaalse jahutussüsteemi ehitamine maksma mõni miljard dollarit.

Leiutaja sõnul tuleks paigaldada kõrbete ja teiste merelähedaste kuivade ja tuuliste alade lähedusse hiiglaslikud mereveepihustid, mis paiskaksid merevee 60 meetri kõrgusele. Ta peab pihustite asukohtadena silmas eelkõige Aafrikat, Lõuna-Ameerikat ja Vahemere rannikualasid.

Rahvusvaheliselt tunnustatud Stanfordi klimatoloog Kenneth Caldeira on globaalsete kliimamudelite uurimiseks loodud tarkvara abil modelleerinud Aceri ettepaneku mõju ja leiab, et plaan võib isegi õnnestuda.

Caldeira sõnul on tehnoloogiaajaloos kõik head innovatsiooniettepanekud esialgu tundunud kummalised, kuid tema arvutuste kohaselt on võimalik pihustite rakendamisel maailma jahutada tempos üks kraad kolmekümne aasta jooksul.

Lisaks saaks pihustite abil viia vett põuastesse piirkondadesse, mis piiraks ühtlasi kõrbete laienemist ja suurendaks hüdroelektrijaamade toodangut.

Leiutaja Ron Acerile kuulub hetkel 70 patenti, millest ligikaudu 20 on osutunud äriliselt edukaks.