Soome küberturvafirma F-Secure valvurite sõnul on turule jõudnud iPhone’i jaoks loodud „Mobile Spy“ nime kandev nuhkvararakendus, mille abil saab jälgida töötajate või pereliikmete iPhone’i kasutamist.

Mobile Spy rakendust müüakse firma kodulehe kaudu ja selle kasutamine maksab aastas 99 dollarit, vahendab Forbes.

Mobile Spy arendaja Retina-X Studios kinnitusel salvestab tarkvara tehtud kõnede logid, tekstisõnumid ja isegi GPS-andmed. Kogutud andmetega saab tarkvara kontrollija tutvuda Mobile Spy veebilehel.

Jälgimise eesmärgil müüdav nuhkvara pole iseenesest midagi uut — selliseid programmid on Windows Mobile ja Symbiani mobiilseademete operatsioonisüsteemide keskkonnas turul juba aastaid. Mobile Spy aga on esimene nuhkvarapakkuja Apple’i kasvava turuosaga nutitelefonidele.

Kui Mobile Spy ähvardab vaid iPhone 3G kasutajaid, siis teine tarkvaraarendaja Flexispy reklaamib 21. detsembril turule jõudvat sarnaste võimalustega programmi, mis toimib mõlema iPhone’i mudeliga.

Mõlemad programmid vajavad siht-iPhone’i „vangist vabastamist“, mis tähendab lihtsat tarkvara häkkimist. Selle tulemusena saab installida telefonidesse Apple’i tunnustuseta tarkvara.

Alates iPhone’i turulejõudmisest 2007. aastal on eksperdid hoiatanud iPhone’i keskkonnas peituvate turvaohtude eest. Kuigi häkkerid on teoorias näidanud, kuidas sellised spämmirobotid ja nuhkprogrammid toimiksid, ei ole iPhone’i turvaähvardused siiani „metsikult“ levima hakanud.

Eesti seaduste järgi on sellise tarkvara kasutamine ilma kohtu loata või sihtisiku nõusolekuta ebaseaduslik.