Maailma autorikaitseorganisatsioonide ühe juhtoina RIAA otsus tähendab piraatidega võitlemise strateegias tõsist pööret, teatab Wall Street Journal.

Kriitikute sõnul on senine strateegia osutunud ebatõhusaks, sest kohtuasjad ei ole muusika allalaadimist pidurdanud. Piraadiküttide tegevust on saatnud ka mitu suhtekorralduslikku katastroofi, sest teiste hulgas on kohtukutse saanud 78-aastane vanur, 13-aastane tüdruk ja isegi surnu.

RIAA uue strateegia aluseks on koostöö internetiteenuste pakkujatega. Kavandatav kokkulepe näeb ette, et kui RIAA märkab mõne teenusepakkuja võrgus ebaseaduslikku failijagamist, saadab ta ettevõttele e-kirja, pärast mida tegeleb seadusrikkujaga juba teenusepakkuja.

Kui klient keeldub ettevõtte palve peale oma tegevust lõpetamast, saadetakse veel üks-kaks märgukirja. Ühtlasi võidakse interneti kiirust vähendada ning korduva seaduserikkumise korral ühendus hoopis katkestada.

Konsultatsioonifirma NPD Group andmete kohaselt ei ole muusika allalaadijate hulk viimastel aastatel suurenenud, moodustades 19 protsenti kõigist internetikasutajatest. Samas on pidevalt kasvanud allalaaditava muusika kogused.

Muusika läbimüük aga järjest väheneb. Kui 2003. aastal müüdi Ühendriikides 656 miljonit albumit, siis 2007. aastaks leidus ostjaid 500 miljonile plaadile. Sellele lisandus küll 844 miljonit legaalselt allalaaditud üksiklugu, kuid see ei korva plaadimüügi kokkukuivamisest tingitud kaotust.