Põhjus pole selge, kuid teadlased kahtlustavad, et see võib olla seotud hormonaalse tasakaalu kõikumisega, vahendab
ajakirjas
Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention
avaldatud artiklit.

Näiteks on teada, et östrogeen stimuleerib hormonaalselt tundliku rinnavähi kasvu. Migreen on aga seotud muutustega hormoonide tasemes. „Avastasime, et migreeni all kannatavatel naistel on 30 protsenti väiksem oht haigestuda rinnavähki kui neil naistel, kel peavaluga probleeme pole,” märgib dr.Christopher I. Li.

Teadlased täpsustavad, et migreenist tingitud peavalud vähendasid kõige levinumasse rinnavähitüüpi haigestumise ohtu. Seda tüüpi vähiraku pinnal on östrogeeni ja/või progestoreeni retseptorid, ning see muudab kasvaja hormoonravimitele tundlikumaks kui kasvaja, millel need retseptorid puuduvad.

„Migreen näib olevat seotud hormoonidega, sest naistel esineb seda haigust meestest enam,” ütleb Li. „Näiteks naised, kes võtavad beebipille (kolm nädalat aktiivseid pille ja üks nädal mitteaktiivseid pille, et kutsuda esile menstruatsioon) kipuvad hormoonivabal nädalal sagedamini kannatama migreeni käes.”

Seevastu raseduse ajal, mil östrogeeni tase on kõrgel, annavad migreenihood järele. Uuringutest on selgunud, et raseduse 3. trimestri ajal ei kurda peavalude üle 80 protsenti migreeni all kannatajaid.”

Uuringus osales 3412 menopausi läbinud naist, kellest 1938 on põdenud rinnavähki.