Seen
(Gliocladium roseum
), mis leiti ulmo puu
(Eucryphia cordifolia)
lehtedelt, elutseb taimerakkude vahel ning sünteesib diislit gaasilisel kujul, teatab
.

„Maal pole teada ühtegi teist organismi, mis seda teha suudaks,” väidab seene avastanud Montana ülikooli teadlane Gary Strobel. „Usun, et see gaasisegu suudaks automootori tööle panna.” Strobeli sõnul toodab seen gaasi, et hävitada teisi seeneliike.

Analüüs näitas, et gaas sisaldab rikkalikult süsivesinikke, nagu ka tavaline diislikütus, ning madalmolekulaarseid alkohole ja estreid, mis koos põlevad diislist oluliselt puhtamalt ja efektiivsemalt.

Suur puhaste süsivesinike sisaldus tingib selle, et gaas põleb paremini kui bioetanool, mida toodetakse näiteks suhkruroost, mis sisaldab hapnikuaatomeid ning peidab endas seetõttu vähem energiat kui süsivesinikud.

Seent võib oodata kütusetööstuses suur tulevik, sest ta kasvab ka tselluloosil ja suudab seda lagundada. Tselluloos on levinuim orgaaniline aine Maal, mistõttu on kaua unistatud, et selleks saaks kütust toota. Seni on läbimurret takistunud asjaolu, et tselluloosi lagundamine on energiamahukas protsess.

Kui aga lasta äsja avastatud seenel tselluloosi lagundada, peaks olema võimalik genereerida suuri koguseid kasutamiskõlbulikku diislit.

Seene tööstusliku potentsiaali hindamiseks tuleb veel korraldada eksperimente. Strobeli sõnul üritatakse esialgu toota nii palju gaasisegu, et sellest piisaks väikese mootori tööle saamiseks. „Kui me seda suudame, siis läheb äriks,” lubab ta.