Windows Azure kujutab endast keskselt hallatavat teenustepaketti, mis pakub serveripõhist andmetöötlust, soovi järele suurendatavat andmesalvestusmahtu ja automatiseeritud teenuste haldamise süsteemi.(
Virtualized computing, scalable storage, and an automated service management system
)

Nimetatud tööriistad on ehitatud Microsofti MSN, XBOX Live, Office Online, jt teenuste käitamiseks. Teoorias on Azure eelpoolnimetatuga toimetulekuks piisavalt võimas ja samuti töötab hästi ka Microsofti partnerite loodud tarkvaraga. Microsoft kinnitab seejuures, et Windows Azure on avatud platvorm, mis toetab nii Microsofti kui mitte-Microsofti keeli ja keskkondi.

Teenuste loomiseks Azure operatsioonisüsteemi tarbeks piisab sellest, kui arendajad tunnevad Microsoft Visual Studio 2008-t. Lisaks toetab Azure levinud standardeid ja protokolle nagu SOAP, REST ja XML.

Windows Azure on sarnane Amazoni Web-Services internetipõhiseid teenuseid, salvestusmahtu ja programme pakkuva platvormiga, kuid on eelkõige Microsoftikeskne. Andmetalletusruumi pakkumised on näiteks üks ühele sarnased Amazoni teenusega. Pilves pakutakse võimalust salvestada S3-e sarnaselt andmebloobe (blob, bloob — suur kahendobjekt; bitiplokk), „laudu“ (table, n SimpleDB) ja riviloendeid (queue, n SQS). „Arvutuslikud võimsused“ kõlavad siiski pisut kitsamalt kui seda on Amazon EC2 pakutav lahendus.

Teenuse maksumus kujuneb vastavalt tarbitud andmemahule ja on tõenäoliselt sarnane Amazoni hindadega.

Turule jõuab Azure eeldatavalt 2009 aasta II kvartalis.