Politseiprefekt Antonio Manganelli sai Lamborghini uusima toote eriversiooni puldi kätte kinnisel tseremoonial Viminale palees eile. Küllap käib juba neil minuteil masina sissesõitmine saapavabariigi konarlikel kiirteedel, kus end mõnes vanas „õnnetus“ Ferraris välja elavad pensionärid elukaptenite troonilt elegantselt maha võetakse.

Tegelikult hoiti sel seltskonnal ka seni efektiivselt pilku peal, kasutades juba 2004 .a. Lamborghinilt tänuga vastu võetud kahte esimese põlvkonna Gallardot. Eks vanad olid juba teeninud ka, siit-sealt kostus juba ebasoliidset naginat ning kleebised kerel kippusid lotendama. Uus on võimsam, usaldades karabinjeeride kreemitatud kätesse terve aleviku täie hobuseid — suisa 560 tükki!

Moekates sinelites Lazio kiirteepolitsei korrakaitsjad võivad enesele nende toel lubada kiiruseid kaugelt üle 300 km/h. Selline näitaja jätab USA karmid V8 Hemi-mootoriga Dodge Chargerid ja spetsiaalselt välja töötatud Carbon E7 operatiivautod kaugele teetolmu pilve kükitama. Gallardo LP560-4 Polizia 5,2-liitrine V10 saavutab kolmekohalise kiiruse kolme ja poole sekundiga. See on vähem, kui kulus näiteks selle lause kirjutamiseks.

Digiajale kohaselt on patrullauto täis uusimat tehnikat, mis avastatud korrarikkumise koheselt ja mitmemõõtmeliselt dokumenteerib, seda hindab ning sellest teisigi teavitab ja lõpuks tuleviku tarvis arhiveerib. Tahavaatepeegli juures on ette suunatud kaamera, istmete taga paikneb kompuutripakk ja videomakk.

Nii kui Lamborghinis kruiisiv Giovanni Seadusesilm midagi kahtlast avastab, käivitatakse süsteem nimega „Proof Video Data System“, mis kalkuleerib GPSi abil vilkurivihke heitva sõiduki asukoha, kiiruse ja liikumissuuna, et selgitada välja, kas tagaaetav on ka tegelikult lubatust suurema sõidukiiruse valinud. Samuti skännib härjalogoga superauto kõikide vaatevälja jäävate liiklejate registrimärke, et varastatud autod väikese inimvaevaga avastada.

Lisaks sellele on Gallardos traditsioonilisele politseipatrullile omased seadmed, ukse küljes isegi kena sau peatumismärguande andmiseks. Tee veerele parkinud üllatunud juhile saab politseinik efektselt autost eemaldatava ekraani pealt sooritatud väärteo sõnatuks tegevalt ette mängida.

Iga itaallast Gallardo LP560-4 Polizia rooli ei lasta. 27 õnnelikku meest ja kolm naist kvalifitseeritakse erikoolitusega Lamborghini enda testisõitjate poolt. Juhendamine kestab mitu päeva. Kummisuitsetamise vahepeal näidatakse erioperatsioonide osakonna töötajatele ka seda, kuidas spetsiaalselt superauto kitsasse pagasiruumi komplekteeritud meditsiinivarustusega kõik elupäästvad võtted tehtud saaks.