Spetsialistide hinnangul muudab arenev roheline majandus tööhõivemustreid ja investeerimiskäitumist ning loob juba praegu uusi töökohti paljudes sektoreis.

Vastavalt värskele aruandele “Rohelised töökohad: ausa töö poole jätkusuutlikus, süsinikuvaeses maailmas” toovad saabuvad aastakümned kaasa kümnete miljonite keskkonnahoiuga seotud töökohtade tekke nii arengumais kui tööstusriikides. Ehkki aruanne on uute töökohtade tekke osas väga optimistlik, ennustatakse seal ometi, et paljud neist uutest töödest võivad olla “räpased”, ohtlikud ja rasked.

Valdkonnad, kus tööolud nõnda jubedaks ähvardavad kujuneda, on peamiselt vaesemais mais põllumajandus ja jäätmekäitlus, kus kurvakstegevalt tihti makstakse töölistele vähe palka viletsate lepingute alusel. Enamasti tuleb töölistel sel juhul veel tegemist teha väga ohtlike materjalidega. Veel hullem, et kõige haavatavamate sotsiaalsete rühmade jaoks luuakse liiga vähe rohelisi töökohti.

Rõõmustav on aga teada, et ennustuste kohaselt peaks keskkonnatoodete ja -teenuste turg 2020. aastaks kahekordistuma.

Muuhulgas on 600 000 inimest Hiinas juba rakendatud mitmesuguste päikeseenergiatoodete tootmise ja paigaldamisega. Nigeerias võib biokütusetöösts anda tööd 200 000 inimesele. Indial on mahti luua 2025. aastaks 900 000 töökohta biomassi gaasistamisel. Lõuna-Aaafrikas aga töötab 25 000 endist töötut rahvusvahelise “Töötame vee nimel” initsiatiivi raames.