Firma ise salgas maha kõik võimalikud võrdlused teate-ise-küll millise telefoniga, kuid sellest hoolimata on analüütikute sõnul vägagi näha, millest eeskuju on võetud.

Telefonil on 3.2 tolline puuteekraan, mis annab ka tagasisidet (tactile feedback). Samuti on telefonil 3 päris nuppu — vasta ja lõpeta ning menüünupp. Telefoni küljelt leiab veel heliregulaatori, eraldi sisse/välja nupu ja fotoaparaadi päästiku.

Telefonil on 3,2 megapikseline Carl Zeiss optikaga kaamera, saadab erinevaid sõnumeid, stereo sinihammas, Micro SD kaardipesa, seninähtuist võimsam sisseehitatud surround heli, 3.5 mm kõrvaklapipesa ja arvutiga sünkroniseerimise võimalus. Samuti on tegemist maailmatelefoniga, mis toetab nelja erinevat GSM ja kahte pakettside sagedust. Eriti kvaliteetse muusikaesituse tagab eraldi audiokiip. Uut telefoni tutvustavas pressiteates ei jäetud ka Apple kallal aasimata — „kuna telefon toetab Flash formaati, pääsevad kasutajad ligi kogu internetile, mitte ainult osale sellest”.( iPhone Flash’i ei toeta.)

Muusikat saab telefoni tirida nii arvuti, mälukaardi ja ka traadita ühenduste abil. Operastioonisüsteemiks on Symbian 60 viies versioon. Peamenüüd on sirvitavad ikoonide kaudu ja muusikat saab valida plaatide kaanepiltide abil. Samuti on telefonis akstseleromeeter, mis pöörab ekraani vastavalt telefoni asendile. Põiki asendis saab teksti sisestada täis qwerty klaviatuuri abil.

Telefoniga saab kaasa ka stiluse ja kitarritribla sarnase vahendi. Komplektis on juhtmetega kõrvaklapid, lisavarustusena võib hankida Bluetooth kõrvaklapid.

Nokia 5800 XM saabub müügile käesoleva aasta viimases kvartalis ja hinnaks ilma maksude/subsiidiumiteta on 279 eurot, ehk 4350 Eesti raha.