USA palus WTO’l algatada uurimine, kuna Washington usub, et paljud maksud on vastuolus 1996 aastal sõlmitud Informatsioonitehnoloogia Lepinguga (
Information Technology Agreement
) vahendab Reuters.

“EL peaks tegema uute tehnoloogiate edendamisel USAga koostööd, mite nuputama kuidas sellistele toodetele makse otsa keerata,” leidis USA esindaja WTO’s Susan Schwab.

Euroopa Liit kasutas vastavalt WTO reeglitele oma õigust uurimiskomisjoni moodustamine peatada. Kui USA esitab 23. septembril toimuvale vaidluskomisjoni istungile avalduse teistkordselt, moodustatakse uurimiskomisjon automaatselt.

Oma vastulauses sõnas Brüsseli esindaja, et paljud kaubad, mida USA käsitleb vastavalt ’96. aastal sõlmitud lepingule, on uued ja „väga erinevad“ nimetatud ajal lepingus ülesloetud kaupadest. Samuti leidis EL, et nimetaud lepingu soovitud täiendused peavad läbi vaatama WTO kõik 71 riiki, mitte ainult uurimiskomisjon.

USA taotlust toetavad Taiwan ja Jaapan, huvi vaidluse vastu on ilmutanud teisedki elektroonikaeksportijad nagu Hiina, Singapur, Tai ja Filipiinid.

Vaidlusalused kaubagrupid sisaldavad satelliittelevisiooni seadmeid, paneeltelereid, monitore, skännereid ja printereid, mille ülemaailmse ekspordi teab USA ületavat 70 miljardi dollari piiri.

Erinevates Euroopa Liidu riikides ulatuvad impordimaksud kuni 14%-ni.

Vaidlusalused maksud on ka üks põhjus, miks näiteks USA’s maksab Sony Playstation 3 mängumasin 400 dollarit (küll ilma käibemaksuta) ja meil sama mudel (veel) pea 7500 krooni. Loomulikult on hinnavahes sees ka pisut tootjate ahnust ja Euroopa väiksemate turgude eripäradest tingituid kaupmeeste hinnastamisskeeme. (Toim)