Tõrge tekkis pärast seda, kui krossiäss Avo Leok mullu maikuus Hollandi GP vabatreeningul kukkus ja alakehast halvatuks jäi, kirjutab Postimees.

HI, kellega Leokil oli Eesti Mootorrattaspordi Föderatsiooni vahendusel sõlmitud reisikindlustuse leping,Pärast õnnetust välistas IHI tänavuseks hooajaks professionaalsete moto- ja autosportlaste kindlustamise, aastaks 2007 laiendas aga piirangu kõigile, kes võidusõidu eest mingil moel raha saavad.

“Vahel makstakse sümboolseid preemiaid ka noortevõistlustel, seega sulges IHI tsiklimeestele ukse,” tõdes alaliidule Taani kindlustusfirma leidnud maakler Ain Niineste.

Raskusi tekitab juba tänavu augustis toimuv juunioride krossi-MM, kus eestlastel tõsised medalilootused. Motosportlased on küll kindlustatud ERGO Kindlustuses, kuid näiteks õnnetusjuhtumi puhul võimaldavad eeskirjad hüvitada kuni 100 000 krooni, MM reglement nõuab aga hüvitise suuruseks kuni 900 000 krooni.

Lisaks tuleb meditsiiniabi saamiseks ja välisriigist kojutoomiseks sõlmida reisikindlustuse leping — Eesti kindlustusfirmad suure riskiga seotud alade puhul seda ei sõlmi.

Motoföderatsiooni peasekretäri Aivo Mälk ja Ain Niineste kinnitavad, et Lääne-Euroopa motomeestele pole kindlustuse sõlmimine omal maal probleemiks, ka välistiimidesse jõudnud eestlasi koheldakse võrdselt belglaste või hollandlastega.

Välisriikide kindlustusfirmade ei soovi aga “kodueestlastega” tegemist teha — valitseb arusaam, et endiste sotsialismimaade sportlastega tegelemist tuleks võimalike pettuste kartuses pigem vältida.

Reisikindlustust vajaks erinevatel piiritagustel jõuproovidel osalemiseks 50 Eesti krossisõitjat.