Põhja-Tallinna vanema Külli Tammuri sõnul eemaldati eelmisel aastal reostus merepõhjast ja käesoleva aasta kevadel likvideeriti ka suur osa reostuse põhjustanud vanast sadeveetrassist.

„Nüüd algasid Stroomi rannapargis kolmanda etapi tööd, mille raames jätkatakse toru eemaldamisega ja kogutakse kokku nii jääkreostus kui ka reostunud pinnas,“ ütles Tammur.

„Veendumaks, et ala on lõplikult puhas, võetakse pinnaseproovid. Kui proovide tulemused on korras, siis ala täidetakse puhta pinnasega ja korrastatakse,“ lisas linnaosavanem.

Stroomi ranna reostuse likvideerimistööde kolmanda etapi käigus likvideeritakse õlireostus umbes 55 meetri pikkuse lõigu ulatuses. Likvideerimistööde käigus kaevatakse välja suurem osa reostunud torust ja suunatakse see utiliseerimisele. Lisaks eemaldatakse tööde käigus nii toru sees olev jääkreostus kui ka reostunud pinnas. Töödega plaanitakse lõpetada novembri jooksul.

Õlireostuse likvideerimise kolmanda etapi tööd algasid Stroomi rannapargis eelmise aasta sügisel reostusuuringu läbiviimisega. Uuringu põhjal koostas Kobras OÜ saneerimiskava, mille järgi nüüd töid teostatakse. Kolmanda etapi reostuse likvideerimistöid teostab Atemo OÜ.

Reostuse likvideerimisega seotud tööd kaasrahastatakse Keskkonnainvesteeringute Keskuse keskkonnaprogrammist ja Tallinna linna vahenditest.

2022. aasta juuni lõpus avastati Stroomi rannas vee all õlireostus. Reostusuuring näitas, et naftasaaduste reostus pärineb eeldatavasti vanast, mittekasutuses olevast trassist, kuhu reostus on aastakümnete eest sattunud õliküttega katlamajadest. 2023. aasta kevadel toimunud õlireostuse likvideerimistööde tulemusena kaevati välja üle 250 tonni pinnast, mis suunati utiliseerimisele. Tööde käigus leiti aastakümneid kasutuseta seisnud toru, mis oli suures osas täidetud kütteõlijääkidega. Õlireostuse likvideerimise teise etapi raames likvideeriti 2/3 reostunud betoontorust ja toru ots suleti betooniga. Tööde kolmanda etapi käigus planeeritakse lõplikult eemaldada jääkreostus ja reostunud pinnas.