Teadlased on avastuse lävel, mis võib tuua vähiravi ilma tõsiste kõrvalmõjudeta. Uus uuring, mida juhtisid NYU Langone Health’i ja Perlmutteri onkoloogiakeskuse spetsialistid, keskendub bioloogilise ravimi loomisele, mis ründab ainult mutatsioonidega vähirakke, jättes terved rakud puutumata. See on väga tähtis, sest praegused ravimeetodid võivad kahjustada ka tervet kude, kuna vähirakud sarnanevad sageli normaalsele rakule. Oma esialgseid tulemusi tutvustasid nad teadusartiklis, mis ilmus ajakirjas Nature Chemical Biology.

Teadlaste töö keskendub HER2 valgu mutatsioonile, mis võib viia vähkkasvajate tekkimiseni. Uus ravim suudab eristada tervet ja mutatsiooni saanud HER2 valku, rünnates ainult viimast. Katsed viidi läbi hiirtega, nende käigus suudeti pidurdada kasvaja arengut ilma kõrvaltoimeteta, nagu kaalukaotus või iiveldus. See suurendab lootust, et tulevikus saab vähki ravida efektiivsemalt ja vähem organismi kurnates.

Uurimistöö juht Shohei Koide rõhutas, et tema meeskonna eesmärk oli luua antikeha, mis suudaks ära tunda ühe muutuse 600 aminohappe seas, millest HER2 valk koosneb. Sellise täpsuse saavutamine on seni olnud äärmiselt keeruline ja haruldane.