Hiina teadlased on püstitanud uue maailmarekordi, luues võimsaima magneti, mille magnetväli on 42,02 teslat. See magnetväli on rohkem kui 800 000 korda tugevam kui Maa oma. Magnet on valmistatud keerdunud metalltraatidest ja selle loomine on Hiina Kõrge Magnetvälja Labori (CHMFL) jaoks suur läbimurre. Teadlased töötavad seal juba neli aastat, et täiustada magneti struktuuri ja tootmisprotsessi. Eelmine rekord, mille püstitas USA Riiklik Kõrge Magnetvälja Labor aastal 2017 (41,4 teslat), on nüüd hiinlaste poolt ületatud.

Selle rekordilise magneti loomine võib viia uute avastusteni füüsika vallas. Kõrged magnetväljad on võtmetähtsusega, kui uuritakse selliseid materjale nagu ülijuhid, mis suudavad väga madalatel temperatuuridel juhtida elektrit ilma soojuskadudeta. Tugevad magnetväljad võimaldavad teadlastel ka uurida uusi füüsikanähtusi ja manipuleerida erinevate ainete olekutega, saades nii väärtuslikku teavet näiteks kondenseeritud ainete kohta. Iga täiendav tesla suurendab mõõtmiste täpsust, muutes keeruliste nähtuste jälgimise lihtsamaks.

Vastupanujõulised magnetid on küll juba vana tehnoloogia, kuid need suudavad säilitada kõrgeid magnetvälju pikema aja jooksul võrreldes uuemate hübriid- või ülijuhtivate magnetitega. Neil on ka eelis, et nad suudavad oma magnetvälju kiiresti suurendada, muutes need katsete jaoks väga mitmekülgseks. Samas on nende suur puudus suur energiavajadus – Hiina rekordmagnet vajas 32,3 megavatti elektrit. See on sundinud teadlased töötama välja energiasäästlikumaid hübriid- ja ülijuhtivaid magneteid.

Tulevikus võib magnetiväljade arendamine anda võimalusi täiesti uute füüsikaliste nähtuste avastamiseks. Näiteks töötavad Hiina teadlased praegu 55-teslalise hübriidmagneti kallal, samas kui USA teadlased arendavad 40-teslalist ülijuhtivat magnetit. Need arendused tõotavad viia uute läbimurreteni teaduses ja tehnoloogias.