Helsingi ülikooli professor Timo Sorsa välja töötatud ja patenteeritud aMMP-8 suu limaskesta epiteeli punkttest pakub võimalust kiiresti ja mitteinvasiivselt tuvastada kahte haigust: parodontiit ja 2. tüüpi diabeet. Test põhineb suuõõne põletikuvalkudel, mis on seotud nii igemehaiguse kui ka diabeedi arenguga.

Testi on võimalik Soomes läbi viia hambaarsti vastuvõtul vaid 7 minutiga, pakkudes kiiret ja lihtsat võimalust haiguse varajaste märkide tuvastamiseks. Testi on heaks kiitnud nii USA kui ka ELi ametiasutused.

„Me leidsime, et aMMP-8 kiirtest toimis parodontiidi tuvastamisel 90% täpsusega ja diabeedieelse või 2. tüüpi diabeedi tuvastamisel 85% täpsusega. Test ei anna peaaegu ühtegi valepositiivset tulemust, mis suurendab selle usaldusväärsust ja kasulikkust tervishoiutöötajate jaoks. Varem ei ole sellist kiiret ja lihtsat testi olnud,“ kommenteeris Sorsa.

Testiga ei tuvastata mitte ainult igemehaigusi, vaid ka diabeediga seotud põletikke suus, mis võimaldab hambaarstidel kontrollida patsiente diabeediriski suhtes ja samal ajal hallata nende suuõõne tervist.

See võib olla väga kasulik, sest paljud inimesed käivad regulaarselt hambaravi, kuid ei pruugi nii sageli diabeedi sõeluuringutel käia. Patsiendid, kelle test on positiivne, saab kiiresti suunata edasistele uuringutele ja ravile, mis võib vähendada tõsiste tüsistuste riski.

aMMP-8 kiirtesti eeliseks on mitmekülgsus ja kasutusmugavus. Testi saab teha mitte ainult hambaarstide ja arstide juures, vaid ka kodus, samamoodi nagu rasedustesti või COVID-19 kiirtesti. See võimaldab inimestel oma tervist regulaarselt jälgida ja riskitegureid varakult tuvastada, mis võib oluliselt parandada ravitulemusi ja vähendada haiguse progresseerumise riski.

„See avab uued võimalused haiguste ennetamiseks ja ravi varasemaks alustamiseks, mis on kasulik ja kuluefektiivne nii patsiendi kui ka tervishoiusüsteemi jaoks,“ ütles Timo Sorsa.

Soome aMMP-8 testi kasutatakse juba mitmes riigis, sealhulgas Ameerika Ühendriikides ja Euroopas, ning selle rakendused laienevad. Test on ühtlasi äratanud rahvusvahelist huvi uurimisprojektides nagu NASA ja NATO. Lisaks võiks aMMP-8 testi kasutada tervisekontrolliks koolides ja haridusasutustes, et kontrollida noori parodontiidi ja diabeediriski suhtes.