Nimelt ütles riigi peaminister Keir Starmer BBC-le, et ettepanekud anda ülekaalulisusega töötutele kaalulangetustorkeid võivad osutuda riigi majanduse ja tervise jaoks väga olulised. Starmer märkis, et valitsus peab asuma teistmoodi mõtlema, et leevendada survet tervishoiusüsteemile.

Peaministri kommentaaridele eelnes tervishoiuminister Wes Streetingi ettepanek selliseid süste võimadada, et aidata inimestel tööle naasta ja aidata neil seeläbi oma eluolu muuta.

Briti terviseameti (NHS) viimane Inglismaa terviseuuring näitab, et 2022. aastal oli 29% Inglismaa täiskasvanutest rasvunud ja 64% ülekaalulised.

Rasvumisega seotud haigused maksavad NHS-ile aga 11 miljardit naela aastas, ütles Streeting.

Ravimifirma Lilly on ettevõte, mis on käivitanud koos Briti võimaudega uuringu, kas tema ravimi Mounjaro kasutamine vähendab tööpuudust ja mõju NHS-i eelarvele.

Terviseminister lisas veel, et kaalulangetussüstid võivad olla kasulikud ka majandusele, vähendades rasvumisest tingitud haiguspäevade arvu.

„Rasvumisest põhjustatud haigused tähendavad aastas keskmiselt neli lisahaiguspäeva, samas kui paljud teised on sunnitud üldse töölt lahkuma,“ ütles ta.

Eksperdid on aga hoiatanud, et ravim ei ole kiire lahendus ega asenda korralikku söömist ja treenimist ning seda tuleks pakkuda ainult arsti järelevalve all.