Kõik selle sõiduga seotu on loomulikult salastatud, me ei räägi ühestki konkreetsest päevast ega asukohast, kaamerarežiimilt on ära võetud asukohasildid, ühtegi inimest fotodel ega videotel näha ei ole.

Varahommikul alanud teekond kulgeb hea tükk aega tavapärasel teel. Kui me aga sellelt maha keerame, hakkavad sõiduolud järjest halvenema. Siis veel üks teelt maha keeramine ja maju jääb järjest vähemaks, kuni lõpuks näen tee ääres ainult koristatud põldusid ja metsatukkasid. Viimaks kaob see, mida veel teeks sai nimetada, sootuks.

Märkame ühe võsatuka vahel maasse taotud tokke ja valgeid linte, mis neid omavahel kokku seovad. Kõrgemaid ja madalaimaid, moodustub justkui õhus olev labürint. Maalapi serval istub mees, suured virtuaalreaalsuse prillid ees, paar meest seletavad tema selja taga midagi. Siis märkan, et õhus lendab droon – harjutatakse mehitamata lennumasinate opereerimist, neid väga täpselt lintide vahel lennutades.

Möödub paarsada meetrit – täpselt samasugune seltskond teeb täpselt sedasama. Ja nii veel hea mitu kilomeetrit. Meie aga ei seisku ja jätkame oma teekonda nüüd juba selgelt kuumaastikul. Kuni ühtäkki mets kaob ja me avastame end tohutult maalapilt, mis paistab olevat juba täiesti teadlikult kuumaastikuks kujundatud – selleks on ka tublisti vaeva nähtud Oleme jõudnud armee harjutusväljale. Kunstlikke tõkendeid siia pääsemiseks pole vaja, loodus on selle eest ise hoolt kandnud.

Kusagilt kõlavad lasud, harjutatakse täppislaskmist. Näeme taimeärgastikuga kaetud küngaste, aukude, kivivaalude ja liivamügarike vahel rohkelt masinaid ringi sibamas. Mõni neist on neljarattaline, mõni keerutab lintide alt pinnast õhku. Mitte ühegi roolis pole näha inimest, kõiki neid juhivad mehed ja naised eemalt – pultidega.

Saan teada, et kõik need masinad on juba päriselt vaenlase vastu eesliinil kasutuses. Nende abil mineeritake ja demineeritakse, lastakse sildasid õhku ning loobitakse granaate, veetakse lahingmoona ja vigastatuid.

Siin käib nende masinate täiustamine ja arendamine. Seda tööd koordineerib möödunud aastal valitsuse otsusega asutatud programm nimega Brave1.

Toodete loojad räägivad, milleks masinad sobilikud on, millised on nende võimed. Edasi demonstreeritakse neid kõiki juba maastikuoludes. Siin oleme kokku pannud lühiklipi, kus mõned neist aparaatidest tegutsemas, ühel platvormil panid ukrainlased mindki sõitma.

Edasi käime mõned neist masinatest detailsemalt läbi.

Termite

Termite

Loodud on see Kiievis piirkonnas, valdav osa seadmetest on Ukraina päritolu. Platvormil on kaks mootorit ja kaks akut. Sõidab kiirusega kuni 9 km/h ja täislaetud akudega on sõiduulatuseks 20 kilomeetrit.

Olenevalt puldist saab masinat otse juhtida 200–1500 meetri raadiuses, kui võtta appi lendavale droonile või maapinnale paigutatud ressiiverid, siis ka 10–20 kilomeetrit.

Platvorm on varustatud kolme kaameraga – kaks päeva- ja üks öökaamera.

Kasutada saab seda platvormi mineerimiseks, aga mitte demineerimiseks. „Sel juhul oleks tegemist ühekordse kasutamisega,“ muigab masinat opereeriv mees.

Peale mahub korraga kuni 20 maamiini, kokku ligi 200 kilo. Lisaks saab seadmele paigaldada automaatrelvastust ja kasutada seda otseses lahingutegevuses – olgu või kaugjuhitava granaatiheitjana. Evakuatsioon ja logistika on seni olnud siiski platvormi peamine kasutus. Toodetakse neid paar umbes kolm tükki nädalas – tegemist on väikeettevõttega.

Mineerimisrobot tarGUN

targun

Tõeliselt vilgas, kerge ja märkamatu sõjamasin. Sellest väikesest mehitamata sõidukist on olemas kaks versiooni, mõlemad sõiduulatuseks kuni 20 kilomeetrit.

Esimesel versioonil on võime toimetada märkamatult ja väledalt miiniväljale korraga kaks maamiini ja need seal vabastada – sellel mudelil on neli väikest mootorit. Kogu juhtumine, sealjuures miinida vabastamine, käib taaskord puldiga. Juhid masina raudteesilla alla ja lased miinid maha. Ühe sellise masina hind on kusagil 1000 dollarit.

Teine on kahe mootoriga versioon ja selle ülesandeks on endaga kaasa vedada kuni 50 kilogrammi lõhkeainet ja end kamikaze kombel sobivas kohas õhku lasta.

Targun

Ka lõhkamine toimub loomulikult sobivas kohas puldi abil. Millist lõhkeainet kasutada, see on muidugi juba sapööride otsustada.

Erinevaid selle tootja robotmudeleid on armeele toimetatud juba ligi 600. Tootmine läks suuremas hulgas lahti septembris 2023.

Tootmises on ka suuremad kaugjuhitavad versioonid, need maksavad 3000 dollarit ja nende abil on vaenlase edenemise tõkestamiseks juba õhku lastud mitu silda. See suudab peale võtta korraga lausa 200 kilo lõhkeainet või mis iganes muud kandamit.

Kogu nende seadmete elektroonika on Hiina päritolu, aga mitte hiinlastelt otse ostetud. „Otselepinguid Hiina keeldub sõlmimast,“ tunnistab mulle ettevõtte juht.

Ja nagu selliste tootjate puhul Ukrainas praegu tavaline – avalik pole ettevõtte kontori aadress, avalik pole tootmiskoht, isegi ettevõtte nimi pole liiga oluline – piisab, et teame kaubamärki tarGUN.

Pernach

Pernach
Pernach

Ja siis on ukrainlastel olemas relvade kaugjuhtimise platvorm nimega Pernach – mõeldud kasutamiseks 100% eesliinil vahetus kontaktis vaenlasega. Demonstreerimiseks on sellele kinnitatud „ühelt naabrilt sõjasaagiks saadud kuulipilduja, mida nüüd tema enda tapmiseks kasutame“ – nagu ütles süsteemi demonstreerinud tootja esindaja.

Platvorm on varustatud kaameratega. See on mõeldud kasutamiseks õhudroonidelt ja on nende abil piloodi poolt juhitav kuni 5 km kauguselt. Masina saab näiteks paigutada metsasihile, see seal maskeerida ja panna vaenlase suunas tulistama, samas kui operaator ise on turvaliselt kaugel eemal varjendis.

Masinal on peal loomulikult mootor, mille abil saab kuulipilduja suunda vasakule-paremale-üles-alla muuta. Seadet saab kerge vaevaga kinnitada mehitamata maismaadroonile ja nii tekib liikuv (sh väga keerulisel maastikul) kaugjuhitav masin, mis vaenlase olukorra tõeliseks põrguks muudab.

Ukraina toodab selliseid masinad 25–30 tükki kuus.

Demineerimismasin SkyLabilt

Skylab Sirko S1

Siin on ka masin Sirko S1, mis on võimeline nii väljasid mineerima kui demineerima.

Siin videos on näha, kuidas see kaugjuhitav seade vabastab miinidest 150 meetrit eesseisvat ala:

Pole kahtlust, Ukraina võidab selle sõja.

Ukraina harjutusväljal

Ajakirjaniku aitasid Ukrainasse EL ja E-riigi Akadeemia.

Jaga
Kommentaarid