Eesti paistab maailmas silma digiriigina, ent meie IT-sektor seisab samal ajal silmitsi tõsiste väljakutsetega, eelkõige tööjõupuudusega. IT-spetsialiste on alati puudu ning ettevõtted konkureerivad omavahel talentide pärast. Samas kuuleme üha sagedamini, et noored IT-tudengid ei leia erialaseid praktikavõimalusi, rääkimata töökohast pärast kooli lõpetamist. Kas see vastab tõele ja millest selline paradoks?

Vastupidiselt levinud arvamusele IT-töökohtade puudusest, seisavad tudengid silmitsi suure konkurentsiga praktikakohtadele. Seda paljuski seetõttu, ettevõtted kahtlevad sageli praktikantide vastuvõtmises, kuna arvatakse, et see võib nõuda liialt juhendamist ja ressursse, mis omakorda tõstab lävendi kõrgele.

Kuna praktikaprogrammid on aga oluline samm IT-sektori tööjõuprobleemide lahendamisel, siis kutsuti ellu riigi IT praktikaprogramm koostöös Riigi Infosüsteemi Ameti, Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse ning Riigi IT Keskusega, mille esimene lend alustas tänavu septembris.

Kuigi praktikandid ei täida kohe tippspetsialistide rolle, annavad sellised programmid võimaluse noortele end proovile panna ja oma oskusi arendada. Lisaks aitab programm tuua värsket järelkasvu IT-majadesse, mis võib pikas perspektiivis vähendada tippspetsialistide puudust.

Kuula uut episoodi ja saa teada, milliste väljakutsetega seisavad tudengid silmitsi soovides siseneda IT-valdkonda ja mida saaksid nii riigiasutused kui erasektor teha, et lahendada tippspetsialistide puudust.

Saadet juhib Tanel Talve.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) andmete talituse juht Kristjan Lemmsalu, RIA praktikant Hanna Kätlin Ardel, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi projektijuht Triinu Lätt
Jaga
Kommentaarid