2000 aastat tagasi ründasid roomlased Fregellae linna, mille elanikud olid tõusnud roomlaste vastu üles. Linn purustati nii täielikult, et koht ise jäi peaaegu 200 aastaks asustamata ja selle kohal laius pikka aega prügimägi. Ülestõusu põhjuseks võis olla kohalike soov saada täisväärtuslikeks Rooma kodanikeks, sealhulgas saada endale õigus omada maad. Ülestõus, mille käigus linn hävitati, aitas kaasa hilisematele sõdadele, sealhulgas 91-87 eKr toimunud Rooma sõjale tema liitlastega, kus Rooma liitlased nõudsid võrdsust Rooma kodanikega.

Arheoloogide varasemad leiud näitavad, et Fregellae oli enne hävitamist aktiivne ja jõukas linn, kus toodeti veini, kasvatati puuvilju ja teravilja, ning peeti laialdast kaubavahetust kogu Vahemere piirkonnaga.

Sedakordsed kaevamised tõestasid, et roomlaste rünnak jättis piirkonna asustusele ja majandusele ränga pikaajalise jälje. Arheoloogid keskendusid Fregellae kesksele villale ja roomlaste sõjaväelaagrile. Villa territooriumilt leidsid arheoloogid roomlaste rünnaku jälgi, sealhulgas märke, et roomlased panid sellele pärast rüüstamist tule otsa.

Antud uurimistöö aitab mõista, kuidas roomlaste sõjalised kampaaniad mõjutasid kohalikku kultuure ja majandust ning toovad esile unustatud ajaloosündmuste mõju tänapäeva maailmale.