Sel nädalal ajakirjas Cell avaldatud uurimus järgneb Hiinas Shanghais asuva eraldi rühma tulemustele, kes teatasid aprillis, et siirdasid edukalt insuliini tootvaid Langerhansi saarekesi 59-aastase II tüüpi diabeediga mehe maksa.

Uuring on üks vähestest, milles kasutatakse tüvirakke diabeedi raviks, mis mõjutab ligi poolt miljardit inimest kogu maailmas. Enamikul neist on II tüüpi diabeet, mille puhul keha ei tooda piisavalt insuliini või selle hormooni kasutamise võime väheneb. I tüüpi diabeedi korral ründab immuunsüsteem kõhunäärme saarekesi.

Saarte siirdamisega saab seda haigust ravida, kuid kasvava nõudluse rahuldamiseks ei ole piisavalt doonoreid ja retsipiendid peavad kasutama immuunsüsteemi pärssivaid ravimeid, et organism doonorkudet tagasi ei lükkaks.

Tüvirakke saab kasutada mis tahes kudede kasvatamiseks organismis ja neid saab laboris kasvatada piiramatult, mis tähendab, et need võivad pakkuda piiramatut kõhunäärmekoe allikat.

2023. aasta juunis süstisid nad vähem kui pool tundi kestnud operatsiooni käigus ligikaudu 1,5 miljonit saarekest naise kõhulihastesse. Enamik saarekeste siirdamisi süstitakse maksa, kus rakke ei ole võimalik jälgida. Kuid asetades need kõhuõõnde, saavad teadlased jälgida rakke magnetresonantstomograafia abil ja vajadusel neid eemaldada.

Kaks ja pool kuud hiljem tootis naine piisavalt insuliini, et elada ilma täiendavat toitu vajamata, ja ta on seda tootmistaset hoidnud üle aasta. Selleks ajaks olid naisel lõppenud ohtlikud veresuhkru taseme tõusud ja langused, mis püsisid enam kui 98% päevast sihtvahemikus.

Tulemused on intrigeerivad, kuid neid tuleb korrata rohkematel inimestel, ütles I tüüpi diabeeti uuriv Jay Skyler. Miami Ülikooli endokrinoloog Skyler tahab ühtlasi näha, kas naise rakud jätkavad insuliini tootmist viis aastat, enne kui ta teda terveks peab.

Pekingi ülikooli teadlane Deng Hongku kinnitas, et kahe teise osaleja tulemused on samuti väga positiivsed ja nad jõuavad novembris ühe aasta piirini, mille järel loodab ta laiendada uuringut veel 10 või 20 inimesele.