„Kogu maailm oli šokeeritud, kui näitasime Venemaa algatatud täiemahulises sõjas, et me peame vastu - nüüd näitame maailmale, et me suudame ka sõja ajal arendada selliseid innovaatilisi lahendusi nagu uResidency,“ ütles Ukraina innovatsioonivaldkonna asepeaminister Mykhailo Fedorov.

Ukraina innovatsiooniminister Mykhailo Fedorov ajakirjanike piiramisrõngas

uResidency on üldjoontes Eesti analoogile vägagi sarnane, ent on ka mitmeid märgatavaid erinevusi. Ka ukrainlaste programmi eesmärgiks on pakkuda teiste riikide vabakutselistele ja diginomaadidele võimalusi pakkuda oma teenuseid ja teha äri füüsiliselt Ukrainas kohal viibimata. Kõik selleks vajaminev on võimalik korraldada veebilahenduste teel.

Mykhailo Fedorov ütles Lvivis kohapeal Fortele, et välja on valitud neli riiki, mille kodanikud saavad esimesena asuda Ukraina e-residentsust taotlema. Neiks riikideks on India, Pakistan, Tai ja Sloveenia.

„Valiku tegime selliste kriteeriumite alusel nagu rahvusvahelised regulatsioonid ja riikidevahelised kokkulepped ning riikide maksusüstgeemide avatus. Leian, et alustuseks ei ole see üldse halb riikide valik,“ ütles Fedorov ja märkis, et teenuse sihtriikide arvu on kindlasti plaanis juba lähitulevikus laiendada.

Erinevalt Eestist ei ole Ukraina e-residentsuse kasutamiseks vajalik aga omada plastist füüsilist kaarti. „Kui nad seda väga tahavad, siis võime selle luua, aga esialgu oleme mõelnud vaid elektroonilisele identiteedile,“ ütles minister.

Vaid korra peavad Ukraina e-residendid ka füüsiliselt end oma kodukohariigis tuvastamas käima – sellele ei kulu Fedorovi sõnul üle 15 minuti.

Mis puutub maksudesse, siis loodab Ukraina loomulikult seda, et kõik uResidency programmiga liitujad maksavad oma ettevõtlusmakse Ukrainas.

Koostöö Eestiga

Ukraina on programmi ette valmistanud viis aastat ning seejuures on minister Fedorov käinud ka Eestis kohapeal meie e-riigi teenustega tutvumas. Eesti-poolseks partneriks Ukrainale on olnud juba pea kümme aastat E-riigi Akadeemia, kelle abil on kasutusele võetud meie x-tee kloon ja antud sellele nimeks Trembita.

Lisaks uuriti, milliseid on arengud Leedus ja Aserbaidžaanis, mis samuti välismaalastele e-residentsust pakuvad.

Eesti nimi käis tänasel suurüritusel ka korduvalt suure lava ekraanidelt läbi, programmi ette valmistades oli väga täpselt jälgitud meie numbreid ja programmi edukust:

Ukraina oli hoolikalt jälginud teiste riikide taustu

uResidency väljakuulutamine

„Me ei ole konkurendid vaid koostööpartnerid,“ märkis minister Fedorov suurelt lavalt.

E-riigi Akadeemias e-residentsuse valdkonnaga tegeleb Hannes Astok ütles, et akadeemia meeskond on toetanud Ukraina digitaalset ümberkujundamist alates 2012. aastast.

„Oleme koostöös digitransformatsiooni ministeeriumiga loonud riigi jaoks turvalise digitaalse ökosüsteemi ja arendanud välja üle 50 selle väga kasutatava digiteenuse. Meie meeskond aitas kaasa ka Ukraina u-residentsuse arendamisele, jagades Eesti parimaid praktikaid,“ märkis Astok.

E-riigi Akadeemia esindaja Mari Pedak ja Ukraina digiminister Mykhailo Fedorov täna Lvivis.

Kui Eesti e-residentsuse programmi võlusõnaks kolmandate riikide kodanikele on äri tegemise võimalus Euroopa Liidus, siis Ukraina peab oma trumbiks riigi enda suurust ning eriti mugavaid panganduse ja maksude tasumise lahendusi.

See programm pakub äritegevuseks tõesti konkurentsivõimelisi tingimusi: maks vaid 5% sissetulekust, võimalus registreeruda üksikettevõtjaks kõikjal maailmas ning mugav juurdepääs mobiilirakenduse ja veebiportaali kaudu. Oluliseks eeliseks on raamatupidamisarvestuse pidamise ja aruannete koostamise vajaduse puudumine – e-residente teenindav pank tegutseb maksuagendina ja tegeleb paberimajandusega.

„Nad ei pea Ukrainasse tulema, sest kõik on automatiseeritud: alates programmi taotlemisest kuni Ukraina pangas konto avamiseni ja raha väljavõtmiseni. Tänu uResidency-le saavad tuhanded välismaalased registreerida oma ettevõtte maksu eritingimustel mõne hiireklõpsuga otse oma nutitelefonis,“ ütles Ukraina digitransformatsiooni aseminister Oleksandr Bornjakov.

Programm on keskendunud Aasia ja Euroopa väikeettevõtete omanikele, eelkõige IT ja loomemajanduse spetsialistidele.

Esimesed Ukraina e-residendid on juba registreeritud. Esimese aastaga loodetakse neid kokku saada 1000.

Jaga
Kommentaarid