Saates on luubi all teadlaste meedias ja sotsiaalmeedias nähtavaks saamine ning sellega seotud väljakutsed. Kuidas jõuavad teadlased avalikkuse ette ja millised ootused on eri osapooltel – ühiskond, meedia ja teadlased ise – teadlaste suhtes? Teadlased peavad tihti leidma tasakaalu teadusliku täpsuse ja arusaadavuse vahel.

Lisaks arutatakse, millised ohud kaasnevad teadlaste aktiivse esinemisega meedias, näiteks võimalik liigne lihtsustamine või teadusliku töö väärinterpreteerimine. Samuti käsitletakse, kuidas teadlased lahendavad sisemisi dilemmasid, nagu näiteks isikliku nähtavuse ja akadeemilise objektiivsuse hoidmine. Saade uurib, kas ja kuidas teadlased saavad ühiskonnaga edukalt suhelda, samal ajal säilitades oma professionaalse ja teadusliku eetika.

Saatejuht on Tallinna Ülikooli BFM-i lektor Mart Soonik.

Selle hooaja varasemad saates on järelvaadatavad siin.

Saatesari „Ekspert eetris“ vahendab põnevaid, silmaringi avardavaid ja harivaid teemasid, olgu need hariduse, tervise, poliitika, kunsti või juriidika vallast. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paisatakse õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

„Ekspert eetris“ sai alguse 2020. aasta kevadel ja pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli lehel.