Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) asus Öördi rabas ligi 300-hektarilisel alal sood taastama viis aastat tagasi. Selleks suleti kohaliku mõisniku poolt 160 aastat tagasi rajatud kaks kuivenduskraavi. Tagajärjeks suured üleuputatud alad ja vähemalt 50 hektarit hävinud metsa, mis nüüd kokku kukub ja kõdunema läheb.

Forte uuris RMKlt, miks seda kõike vaja teha oli. Teemat kommenteerib kirjalikes vastustes RMK looduskaitseosakonna juht Kaupo Kohv.

Öelge palun, kas nüüdseks veega kaetud aladel oli vahetult enne majandamiseks mõeldud mets ja kas selle metsa oleks saanud tegelikult enne kvaliteetse kuusepuiduna maha raiuda? Kui palju sealt hinnanguliselt oleks palki saanud?

Öördi raba taastamisalal kasvav mets ei ole majandamiseks mõeldud mets. See mets otsustati jätta majanduslikust arvestusest välja 1993. aastal, kui loodi Soomaa rahvuspark.

Rahvuspargi üheks peamiseks kaitseväärtuseks on just soostikud, mitte kuivenduse tagajärjel kujunenud sekundaarsed kõdusoometsad. Vastasel juhul peaksime rääkima Kõdusoomaa rahvuspargist, mis vaevalt inimesi samavõrd köidaks kui Soomaa elusad märjad maastikud.

Ka vaadates droonifotosid Öördi taastatud aladelt, siis inimene võib seal esmapilgul näha surnud mände, kuid tähelepanelikum silm märkab kuivavate puude all erkrohelist vohavat turbasambla vaipa, mis on positiivne märk alanud soo taastumise protsessist.

Miks seda sood on ikkagi seal vaja taastada, kui enam kui sadakond aastat tagasi tegeleti just vastupidisega ehk majandusmetsa loomise eesmärgil kuivendamisega?

Soodes taastamisel on kaitsealadel eelkõige eesmärgiks erinevatele sooelupaikade seisundi halvenemise peatamine ja võimalusel soostumisprotsesside taastamine. Kaudsemaks eesmärgiks on soodes kraavide sulgemise kaudu stabiliseerida maastiku ainevooge, mis on seotud soode suure veemahutavusega, vähendada settekoormust meie jõgedele ja vähendades muuhulgas ka maastiku tuleohtu.