SpaceX saatis ajaloolisele Polaris Dawni missioonile nelja astronauti kandva Crew Dragoni. Ameerika miljardär Jared Isaacman plaanib väljuda avakosmosesse ja minna kosmoseturistidest kaugemale kui keegi teine, kirjutab Associated Press. Kui kõik läheb plaanipäraselt, on see esimene kord, kui eraisikud väljuvad avakosmosesse.

„Kosmoselendude üheks riskantsemaks osaks peetavad avakosmosesse väljumised on olnud eranditult elukutseliste astronautide töö alates seda kui Nõukogude Liidu kosmonaudid seda 1965. aastal tegid ning pärast kordasid seda USA astronaudid. Tänapäeval sooritatakse neid rahvusvahelises kosmosejaamas regulaarselt,“ meenutab AP.

Isaacman tõusis koos SpaceXi töötajate ja endise USA õhujõudude hävitajapiloodi Scott Poteetiga koidikul õhku Floridast. Kosmosesse väljumine on kavandatud neljapäevale, viiepäevase missiooni keskel.

Esmalt plaanitakse SpaceX Falcon 9 aga saata rahvusvahelisest kosmosejaamast kaugemale – 1400 kilomeetri kõrgusele, mis ületab 1966. aastal NASA Gemini projekti käigus püstitatud Maa ümber tiirlemise rekordi.

„Kallistame teid Maal tugevasti! Tehke ajalugu ja naaske tervena koju!“ ütles stardijuht Frank Messina pärast meeskonna orbiidile jõudmist.

„Me ei oleks sellel teekonnal, kui kõik 14 000 SpaceX-i töötajat ja kõik teised meid ei toetaks,“ vastas talle Isaacman.

Märgitakse, et lennu põhieesmärk on testida SpaceX-i uut avakosmose kõlbulikku skafandrit, mis on visuaalselt sarnane ettevõtte varasema mustvalge skafandriga, mida kantakse ainult kosmoselaeva sees.