„Solita ei paku turul ühtegi konkreetset toodet, vaid teenust ja seda saavad luua vaid inimesed. Meie inimesed on meie visiitkaart, meie inimeste mõistus ja ideed on need, mida me oma klientidele müüme. See aga tähendab, et oma inimeste eest on vaja igakülgselt hoolt kanda,“ räägib Pukspuu ja viitab nende sõnadega hetkel sellele, kui oluliselt on Solitas fookuses nii vaimse tervise teemad kui ka töökeskkonna kvaliteet laiemalt.

Solita tegutseb kokku üheksas riigis, aga kliente on enam kui kolmekümnes. Ettevõtte oskuste järele valitseb nõudlus nii era- kui ka avalikus sektoris ja nii ollakse partnerid erinevate valdkondade tegijatele alates Nokia rehvidest postiteenuseni, ehitusettevõttest prillimüüjani, Ramirendist elektritootjani. Muuseas, pikima ajalooga klient, kellega Solita on asju ajanud, on ettevõtte juures olnud 23 aastat. See kõik aga tähendab, et nii oma töötajate kui ka klientide osas tegutsetakse äärmiselt laias kultuurisfääris ja harjumusareaalis ning erinevatel arengutasemetel. See kõik aga tähendab rikkalikku inimsuhete puslet, mis ka töötajate erinevate taustade tõttu tuleb igapäevaselt tähelepanu all hoida. Tundub, et see tähelepanu on omakorda toonud tähelepanu ja Solita on viimase aasta-paariga saanud erinevaid tunnustusi töötajate heaolu tagamise eest.

Solita Eesti haru personalijuht Maarika Pukspuu.

Auhinnatud ettevõtete nõustaja

„Pean väga oluliseks, et ettevõte oma töötajate mentaalse seisundi eest hoolitseks,“ lausub Pukspuu selle valguses rõõmsalt, et portaal peaasi.ee andis 2023. aastal Solitale vaimset tervist toetava ettevõtte kuldtaseme. Personalijuht lisab, et palju soovitud auhind tuli peamiselt seoses sellega, et Solita pakub oma töötajatele piiramatus mahus vaimse tervise teenuseid.

„Probleem, millega inimene maadleb, ei pea olema üldse tööga seotud. Ei pea kelleltki luba küsima, kellegagi maja seest oma vajadusi arutama, eriti veel põhjendama: võib lihtsalt minna mõne vaimse tervise spetsialisti juurde, olgu siis näost näkku või online-vormis. Näeme juba suurt kasu sellest oma töötajatele ja üldse näeme palju vaeva sellega, et inimeste töö-eraelu tasakaal oleks selline, nagu konkreetsele inimesele parim. Me tahame, et inimene suudaks panustada meil nii võimsalt kui võimalik, aga kindlasti mitte muu elu arvelt,“ mainib Pukspuu.

Lisaks on ta uhke selle üle, et Targa Töö Ühingu nimeline mittetulundusühing on andnud – samuti eelmisel aastal – neile Kaugtöö Tegija märgise. Solita on äärmiselt paindlik selles osas, kus ja kuidas inimesed tööd teha võivad. Töötada võib nii kodus kui ka kontoris, vastavalt sellele, milline on inimese soov ja parim viis oma potentsiaali realiseerimiseks.

Solita pakub oma töötajatele piiramatus mahus vaimse tervise teenuseid.

„Oleme ka kaugtöö osas võtnud fookusse töötaja turvalisuse ja seda mentaalses mõttes: meie töötaja võib toimetada kodust, kuid et seetõttu ei tekiks vaimseid muresid (inglise keeles on hea väljend cabin fever), siis loome palju põhjuseid ka kokku tulemiseks. Meil on kaks korda kuus ühised lõunad, peame meeskonnakoolitusi koos mõne loodusmatka või peoga,“ selgitab personalijuht.

Kui samas joones jätkata, siis käesoleval aastal tunnustas tööinspektsioon Solitat Hea Töökeskkonna auhinnaga, mida antakse aastas välja vaid kahes kategoorias – suur ja väike ettevõte – ning mõlemas vaid ühele ettevõttele. Äramärkimine toimuski eelmainitud põhjustel: Solitas hoolitsetakse töötaja vaimse tervise eest, hoitakse joonel eraelu ja töö tasakaalu ning töötaja vabadusi.

„Mida see meie kohta ütleb? Seda, et meie ettevõtte kultuur on tugev, mis omakorda tähendab, et meil on tugev community tööl. Inimesed tahavad töötada, hoolivad üksteisest, näevad võimalusi arenemiseks. Palju on autonoomiat, mis vajab enesejuhtimise oskust, ja kõigile ei sobi. Meil on hästi avatud suhtlemine, mis tähendab, et mured, soovid ja vajadused võib rääkida nii ülemusele kui ka kolleegidele. Meil on Slackis palju kanaleid, kus käib aktiivne üksteise abistamine ja kus kolleegidelt nõu küsides on sinu nii-öelda ära kuulajaks meie 2000 töötajat ja nõu võib tulla erinevast maailma otsast. Samuti peab Solita oluliseks, et inimene saaks areneda nii, et oleks kasulik ja huvitav nii endale kui ka ettevõttele,“ mainib Pukspuu.

Tööinspektsioon oli lahke ka eelmisel aastal, kui Solita pälvis nende Tervist Edendava Töökoha auhinna. Lisaks võimalusele tegeleda enda lemmikspordiala või -harrastusega – jõusaalist ratsutamiseni – säilitab Solita töötajal haiguse esimesest päevast alates 100% oma töötasu. Töötajaskond on aktiivne ka koos asju ette võtma: Solitas tegutseb matkaklubi, talviti ja suviti on käidud Laitses kardisõidul mõõtu võtmas, on õpitud golfi ja purjetamist. Pukspuu sõnul toimuvad sellega paralleelselt ka äppidega mõõdetavad sammude, jooksmise ja rattasõidu virtuaalvõistlused.

Naised tehnoloogias ja riigikaitse

Vähem olulised pole ka need tunnustused, mis on antud Solitale mõne konkreetse inimgrupi või vähemuse esiletõstmise eest, nende jõustamise eest. Näiteks tunnustas Eesti Inimõiguste Keskus ettevõtet märgisega „Austame erisusi“, mis tähendab aumeeste kokkulepet tagada ettevõttes mitmekesisus kõiges. Märgise saamise eelduseks oli kaheaastane konkreetne tegevusplaan, kuidas toetada näiteks seksuaalvähemusi ja naisi, kuid ka laiemalt haridus-, neuro- ja kultuurierinevusi.

„Mitmekesisuse ja kaasatuse eri aspektidega tegelemine on Solitas oluline väga lihtsal põhjusel – sest see on õige asi, mida teha. Meis on nii palju, mis muudab meid omanäolisteks ja huvitavateks, aga kõik ei paista välja ning mõnda asja häbenetakse või halvustatakse, mis ei ole okei. Kõigil on õigus tunda end turvaliselt ja hästi nii tööl, kodus kui ka avalikus ruumis, olenemata sellest, mis on kellegi seksuaalne sättumus, sotsiaalmajanduslik taust, sugu või ükskõik milline muu nähtav või nähtamatu tunnusmärk,“ selgitab Pukspuu.

Nii on Solita ka rahvusvaheliselt tunnustatud Women in Tech Awardiga, millele kandideeris 1183 inimest. Näiteks tegutseb Solita Women Forward grupp, mille eesmärk ongi nii ettevõttes kui ka laiemalt naisi tehnoloogiavaldkonnas toetada. Pukspuu ütleb, et grupp korraldab väga populaarset vestlussarja „Career stories“, kus naised räägivad enda karjääriloo. „Eesmärk on julgustada teisigi tegema samme, mida muidu võib-olla kardetakse teha,“ lisab personalijuht.

Kõige viimane tunnustus, mille Solita on oma pingutuste eest pälvinud, tuli kaitseministeeriumilt: Riigikaitsjate Toetaja hõbetunnistus.

Kõige viimane tunnustus, mille Solita on oma pingutuste eest pälvinud, tuli kaitseministeeriumilt: täpsemalt anti ettevõttele Riigikaitsjate Toetaja hõbetunnistus. Solita on loonud DefSec-üksuse, mis tegutseb kaitsevaldkonnas. Lisaks sellele saab iga töötaja minna puhkepäevi kulutamata või palgas kaotamata reservkogunemistele, et riigikaitsesse panustada.

„Tänapäeval ei ole pehmete väärtuste eest seismine enam vaid müügiartikkel või sõnakõlks, see on selgelt suure kasuteguriga tervele ettevõttele. Inimestele peab pakkuma tööl lisaks finantsilisele ka psühholoogilist turvatunnet. Inimesed, kes end igati turvaliselt tunnevad, on julged ja ettevõtlikud, mõtlevad laialt, avatult ning suurelt,“ räägib Pukspuu.

Solita tegevusega saad hoida end kursis Instagrami, Youtube’i ja veebilehe solita.fi kaudu! Kui sooviksid aga liituda Solita töötajaskonnaga, siis kandideerida saad SIIT!

Jaga
Kommentaarid