Teadlased on dokumenteerinud maailmas esimese juhtumi, kus suurem kiskja murdis Bermudast edelas avamerel tiine emahai, kirjutab Independent. Ajakirjas Frontiers in Marine Science avaldatud uuringu tulemused võivad kontrollimise ja kinnituse korral avaldada olulist mõju ÜRO poolt ohustatuks peetavate liikide kaitsele, väidavad teadlased.

Harilik heeringahai elab Atlandi ookeanis ja Vaikse ookeani lõunaosas, aga ka Vahemeres, kasvades umbes 4 meetri pikkusteks ja kuni 230 kg kaaluvateks kiskjateks. Kuigi teadaolevalt elavad nad kuni 30- ja isegi 65-aastaseks, jõuavad selle liigi emased suguküpsuseni alles 13-aastaselt. Emased sünnitavad pärast kaheksa- kuni üheksakuulist tiinusperioodi keskmiselt vaid neli poega aasta või kahe järel. Aeglase paljunemistsükli tõttu ei suuda need haipopulatsioonid intensiivsest kalapüügist ja elupaikade kadumisest kiiresti taastuda.

Selle ohustatud liigi uurimiseks püüdsid teadlased 2020. ja 2022. aastal Massachusettsi osariigis Cape Codi rannikul heeringahaisid ja paigaldasid nende külge seadme, mis aitas satelliitide abiga jälgida ta asukohta. Teadlased said nii andmeid heeringahaide asukoha kohta iga kord, kui nende uim tõusis veepinnast kõrgemale.

Üks märgistatud heeringahaidest oli umbes 2,2 meetri pikkune tiine emane. Uurijad lootsid emast jälgida ja saada tema andmeid, et tuvastada emaste ja nende vastsündinute jaoks olulisi elupaiku. Kuid emase hai satelliidimärgis hakkas viis kuud pärast paigaldamist saatma signaale hoopis väljaspool Bermudat, mis näitab, et ta oli teistest eemaldunud. Teadlaste kogutud andmed näitasid, et selle viie kuu jooksul ujus hai öösel umbes 100-200 m sügavusel ja päeval 600-800 m sügavusel ehk teisisõnu ta oli suurema osa ajast vee all.

Kuid järsku, alates 24. märtsist 2021, oli hai pidevalt 150–600 meetri sügavusel. Teadlased selgitavad seda sellega, et hai sõi ära teine kiskja. Teadlased usuvad, et piirkonnas on ainult kaks röövloomakandidaati, kes on piisavalt suured, et täiskasvanud harilikke haisid süüa: suur valgehai ja lühiuimhai. Nad kahtlustavad, et suure tõenäosusega on selles juhtumis süüdlane suur valgehai, kuna lühiuimhai sukeldub päeva vältel suuremasse sügavusse.