Titanicul olev pronkskuju, mida pole aastakümneid märgatud ja mille puhul arvati, et see on igaveseks kadunud, on üks avastustest, mille vraki õigusi omav ettevõte üle pikkade aastate korraldatud ekspeditsioonil tegi. Sellest kirjutab Associated Press.

USA ettevõte RMS Titanic Inc., kellel on olemas seaduslikud õigused 112 aastat vanale artefaktile, lõpetas esimese uurimisretke pärast 2010. aastat ja avaldas ekspeditsiooni pildid. AP selgitab, et reis Põhja-Atlandi kaugemasse nurka, kus Titanic uppus, leidis aset ajal, mil USA rannavalve uurib teisele USA firmale kuuluva eksperimentaalse sukeldumisaparaadi Titan hukkumist 2023. aasta juunis. Allveelaeva Titan õnnetuses hukkusid kõik viis pardal olnud inimest.

„Sellesuvise ekspeditsiooni tulemused näitavad säilimise ja kadumise kibemagusat segu,“ seisis RMS RMS Titanic Inc. avalduses. Ekspeditsiooni tipphetkeks oli Versailles’ Diana kuju taasavastamine, mida nähti viimati 1986. aastal ning millest saadi selge ja värske ülesvõte.

Legendaarne Titanicu pronkskuju.

Mis puudutab vraki hävinemist, siis sai ekspeditsiooni käigus selgeks, et ajal kokku on varisenud märkimisväärne osa laeva vööritekki ümbritsevast reelingust. Ettevõtte teatel olid piirded oma kohal veel 2022. aastal.