Õige madrats ja voodipesu

Hea uni algab voodis. On enesestmõistetav, et mugav voodi, kvaliteetne madrats ja keha iga kõverust lõdvestav kattemadrats on kõik, mida vajad, et su väsinud keha võimalikult kiiresti sügavasse ja magusasse unne saada. Aga kas oled kunagi mõelnud voodipesu rollile? See võib tulla üllatusena, kuid on tõestatud, et õige voodipesu valimisel on suur tähtsus kiirema uinumise ja parema une saavutamisel. Nii et uurime, kuidas voodipesu materjalid ja isegi värvid võivad mõjutada unekvaliteeti.

  • Materjal. Materjalid, millest sinu linad, tekid, padjad ja voodipesu koosnevad, mängivad hea une puhul olulist rolli. Ole teadlik, et looduslikud, hingavad materjalid, nagu lina ja puuvill, suudavad niiskust ära juhtida ning säilitada kogu öö jooksul optimaalset kehatemperatuuri, mis aitab vältida higistamist, ülekuumenemist ja ebamugavustunnet. Isegi madrats peaks olema kaetud kehasõbralike materjalidega. Sünteetilised materjalid võivad soojuse kinni püüda, tuues kaasa suurema higistamise ja soovimatu kuuma tunde, mis muudab magamamineku palju raskemaks. Lisaks aitab kvaliteetsest materjalist voodipesu luua hubase ja lõõgastava atmosfääri. Kui ronid voodisse ja sind tervitavad pehme tekk, mõnus voodipesu ning kohevad padjad, mõjub see koheselt rahustavalt ja annab kehale märku, et on aeg sügavaks ja rahulikuks uneks.

  • Värvivalik. Hea madrats, pehmed voodimaterjalid ja värvivalik aitavad sul kiiremini uinuda. Arvukad uuringud on näidanud, et magamiskeskkonna värvid võivad mõjutada öörahu positiivselt või negatiivselt. Selleks, et luua rahulik ja lõõgastav unekeskkond, tuleks valida pehme, pastelne või naturaalne voodipesuvärv. Üheks kõige rahustavamaks värviks peetakse sinist. Uuringud on näidanud, et seda värvi seostatakse tugevalt selliste sõnadega nagu „lõdvestunud“, „turvaline“, „rahulolev“ . Roheline on teine värv, mis võib rahustada ja kiiremini uinuda aidata. Roheline soodustab lõõgastumist, sest see on seotud looduse ja taimedega. Samal ajal mõjuvad väga eredad ja intensiivsed värvid, nagu punane, oranž ja kollane, stimuleerivalt, tekitavad ärevaid mõtteid ning võivad uinumist raskendada.

Lõhnastatud taimed

Taimedki võivad uinumisprobleemide korral aidata. Teadlased on leidnud, et teatud taimed võivad tänu oma aromaatsetele omadustele unega imet teha: need leevendavad stressi, aitavad kiiremini uinuda ja tagavad palju rahulikuma ning vähemate ärkamistega une. Mõnikord kasutatakse neid taimi ka voodipesu lõhnastamiseks. Värskelt lõhnastatud madrats või magamistekstiil võib olla lõõgastav. Nii et uuri, millised taimed väärivad magamistoas olemist.

  • Lavendel. Lõhnav lavendel on juba ammu tuntud kui taim, mis aitab kiiremini uinuda ja soodustab kvaliteetset und. Lavendli rahustavaid omadusi saab oma magamaminekurutiini lisada mitmel viisil, nt asetades kuivatatud lavendlipaki oma padja alla, kasutades lavendli eeterlikku õli või lihtsalt hoida lavendlit oma voodi kõrval.

  • Jasmiin. Jasmiini meeldiv ja magus lõhn on samuti lõõgastav, aitab kiiremini uinuda ning tagab parema ja rahulikuma une. Nii kuivatatud lilled, mida võib hoida voodi kõrval või padja all, kui ka jasmiini eeterlik õli, millest tuleks paar tilka panna padjapüürile, aitavad magusasse unne vajuda.

  • Kummel. Kõik teavad kummelitee rahustavat mõju, aga kas teadsid, et kimp kummelit voodi kõrval võib aidata samuti paremini magada? Kummeliõitest saab valmistada ka värsket, lõõgastavat teed.

Nõrgem valgustus

Madrats tundub mugav, lõhnad on rahustavad, voodipesu tundub nahal hea, kuid sa ei jää ikka magama? Kas sulle meeldib magada televiisori või arvutiga? See võib olla põhjus, miks sa ei suiku. Teleri, arvuti ja mobiiltelefoni ekraanide sinine valgus pärsib unehormooni melatoniini tootmist ning mõjutab negatiivselt ööpäevast rütmi.

Sinise valguse vilkumine öösel veenab keha, et on veel päevane aeg, mis võib häirida ööpäevast rütmi, takistada magamaminekut ja vähendada unekvaliteeti. Selleks, et kiiremini uinuda ja paremini magada, on oluline enne magamaminekut kõik sinist valgust kiirgavad seadmed välja lülitada. Uuringud on näidanud, et tuleks valida merevaigukollast, roosat või oranži valgust kiirgavad öölambid – need värvid on aju jaoks vähem stimuleerivad ja soodustavad paremini magamist. Kuna on oluline minimeerida valgustust magamamineku ajal, tuleks kaaluda timmitavat lampi. Selle võib paigaldada voodi kohale või asetada voodi kõrval asuvale öökapile, nii on lihtne luua hubane ja lõõgastav uneatmosfäär.

Rahustav muusika

Tavaliselt arvatakse, et kiiremaks uinumiseks on vaja täielikku vaikust. Kuid mõnikord on vaikus magamistoas häiriv, takistades lõõgastumist ja millelegi mõtlemist. Uuringud näitavad, et teatud muusika kuulamine enne magamaminekut aitab lõõgastuda, mis omakorda soodustab kergemini uinumist. Muusika valimisel magamaminekuks arvesta meloodiat, rütmi, helitugevust ja keerukust. Pehme, vaikne, aeglane, sõnadeta muusika on tavaliselt parim stressi leevendamiseks ja pealetükkivate mõtete vaigistamiseks. Seega võid valida klassikalise, džäss- või instrumentaalmuusika vahel, sõltuvalt oma muusikamaitsest. Loodushelid on samuti suurepärane valik ja eriti lõõgastavad magamamineku ajal. Loodushäälte, näiteks vihma, lainete loksumise või lehtede praksumise kuulamine võib luua väga rahustava atmosfääri ja soodustada magusasse unne vajumist.

Tasub proovida ja unetus unustada

Kui inimesed seisavad silmitsi unehäiretega, on nad tihtipeale meeleheitel ja arvavad, et neid ei aita miski muu kui spetsiaalsed ravimid või teatud ravimeetodid. Õige madrats, tekstiilid, lõhnad ja valgustus võivad aidata. Eelloetletud väikesed asjad võivad päriselt olla abiks, et magama jäämise probleemidest üle saada ilma äärmuslikke meetmeid kasutamata. Loomulikult on igaühe magamisharjumused individuaalsed, nii et see, mis mõne puhul toimib, ei pruugi teise puhul toimida. Aga puhata mugavas voodis, kus on kvaliteetne madrats, linade pehme ja lõõgastav puudutus, lainete heli taustal ning rahustavad lõhnad õhus, ei ole ju üldse halb mõte, eks ole?

Jaga
Kommentaarid