II tüüpi suhkurtõbe on diagnoositud üle 400 miljonil inimesel ning on peamine pimedaks jäämise, neerupuudulikkuse, südameinfarkti, insuldi ja alajäsemete amputatsiooni põhjus. Lisaks tervisliku kehakaalu säilitamisele ja liikumisele on üks peamisi viise haiguse riski vähendamiseks ka toitumise parandamine.

Uuring hõlmas 1,97 miljoni täiskasvanu andmeid 20 riigist Euroopas, Ameerikas, Vahemere idaosas, Kagu-Aasias ning Vaikse ookeani lääneosas.

Teadlased analüüsisid 31 uurimisrühma andmeid InterConnecti kaudu. Tegemist on ELi rahastatud projektiga, mille eesmärk on saada rohkem teavet 2. tüüpi diabeedi ja rasvumise kohta erinevates elanikkonnarühmades.

Nad leidsid, et 50 g töödeldud liha - mis vastab kahele singiviilule - tavapärane tarbimine päevas on seotud 15% suurema riskiga haigestuda II tüüpi diabeeti järgmise 10 aasta jooksul.

100 g töötlemata punase liha tarbimine päevas - mis vastab väikesele praele - oli seotud 10% kõrgema haigestumisriskiga.

100 g linnuliha tarbimine päevas oli seotud 8% kõrgema riskiga. Kui viidi läbi täiendavaid analüüse, et testida tulemusi erinevate stsenaariumide alusel, muutus seos kodulinnuliha tarbimise puhul nõrgemaks, kuid töödeldud liha ja töötlemata punase liha puhul jäi seos II tüüpi diabeediga püsima.

InterConnecti andmed võimaldasid teadlastel võtta lihtsamini arvesse erinevaid tegureid nagu elustiil või tervisekäitumine, mis võivad mõjutada seost liha tarbimise ja diabeedi vahel.

„See meetod võimaldas meil esitada konkreetsemaid tõendeid eri liiki liha tarbimise ja 2. tüüpi diabeedi vahelise seose kohta, kui see varem võimalik on olnud,“ ütles töö vanemautor Nick Wareham.

Uuringuga mitte seotud eksperdid ütlesid, et kuigi uuring tõestas ainult seost, mitte põhjuslikku seost, olid tulemused kooskõlas praeguste tervisliku toitumise soovitustega.

Duane Mellor Astoni ülikoolist rääkis, et üldine sõnum mõõdukast lihatarbimisest on kooskõlas nõuannetega vähendada 2. tüüpi diabeedi riski. „Sellega peaks kaasnema regulaarne kehaline aktiivsus, et minimeerida II tüüpi diabeedi tekkeriski,“ ütles Mellor.