Eesti riigi küberturvalisuse võtab Hiietamm lühidalt kokku nii: „Praegune olukord on pingeline, aga kontrolli all.“ Küll aga nõuab meie taseme tõstmine ja säilitamine igaühe panust – tasub teada, missugused on aktuaalsed ohud ja kuidas end nende eest kaitsta.

Muutunud julgeolekuolukorra tõttu uuendatakse hetkel ka riiklikku küberturvalisuse strateegiat. Uue strateegia neli põhisuunda on poliitika, õigusloome ja riikliku juhtimise suund, küberkergsus ehk ennetustöö, küberkilp intsidentide haldamiseks ning üleriiklik ja rahvusvaheline keskkonnakujundamine.

Üheks suuremaks probleemiks antud valdkonnas peavad saatekülalised inimeste suhtumist. Küberturvalisuse olulisust kiputakse alahindama, kuniks satutakse reaalse rünnaku ohvriks. Kuigi Eesti tase on mõõdikute põhjal Euroopa keskmisest kõrgem, tuleb selle positisiooni hoidmiseks ka pidevalt tööd teha.

Kuula lähemalt, kuidas saavad küberturvalisuse arengu tagamiseks pingutada ja end koolitada kõik Eesti riigi elanikud. Internetis saab oma teadmisi täiendada ja proovile panna aadressil Itvaatlik.ee. Saadet juhib Tanel Talve.

Kuula saadet Delfi Taskust!

Saatekülalised on Riigi Infosüsteemi Ameti küberturvalisuse keskuse analüüsija ja ennetusosakonna juhataja Märt Hiietamm ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi riikliku küberturvalisuse osakonna juhi asetäitja ning küberriskide halduse juht Irina Klementi. Saadet juhib Tanel Talve.
Jaga
Kommentaarid