Tänu haistmismeelele tunnevad koerad, kuidas nende omanik end emotsionaalselt tunneb. Kui inimesed on stressis, võib nende lõhn koertele negatiivselt mõjuda ja muuta koerad ärevaks. Nii kirjutatakse ajakirjas Nature avaldatud uuringus, vahendab Neuroscience News.

Uuringus osales 18 koera koos omanikega. Teadlased õpetasid loomi eristama kahte kausi asukohta: üks oli maiusega ja teine ​​tühi. Kui koerad jätsid need meelde, tõid teadlased veel ühe kausi ja asetasid selle teise kohta. Kui loom liikus kiiresti uue kausi juurde, siis loeti seda „optimistlikuks“ valikuks, kui aga aeglaselt, siis „pessimistlikuks“ valikuks.

Märgitakse, et uuringu ajal olid koeraomanikud erinevates emotsionaalsetes seisundites: mõned lahendasid keerulisi matemaatilisi ülesandeid, mis tekitasid stressi, ja mõned kuulasid rahustavat muusikat, mis aitas lõõgastuda. Seetõttu mõjutasid koerte reaktsioone inimeste higilõhnad.

Teadlased leidsid, et kui loomad tundsid stressis inimeste lõhna, kaldusid nad tegema „pessimistliku“ valiku, nimelt liikusid uue kausi juurde aeglasemalt. Seda efekti aga ei registreeritud loomadel, kelle omanikel oli hea tuju.

Uuring näitas, et koerad tajuvad inimeste emotsionaalset seisundit haistmismeele kaudu, kusjuures stressi lõhn võib koerad ärevamaks muuta.

Teadlaste sõnul suutsid stressilõhnaga kokku puutunud koerad paremini vahet teha maiuspalade ja tühjade kausside vahel, võrreldes nendega, mille lõhna ei tundnud. Teadlased usuvad, et selline reaktsioon võib olla tingitud sellest, et stressilõhn tõstab koerte erksust ja ärgitab neid olukorda hoolikamalt analüüsima.